Antibakterijski sapuni zabranjeni u Americi: istraživanje pokazalo da čine bakterije otpornijima na antibiotike

28-02-2019

Antibakterijske paste za zube, vodice za ispiranje usta, gelovi za tuširanje i sapuni, posebno oni za pranje ruku, postali su pravo ‘gorivo’ za rast i razvoj bakterija otpornih na antibiotike, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici su to povezali s triclosanom, uobičajenim sastojkom antibakterijskih proizvoda, koji bakterije, zapravo čini snažnijima i otpornijima, piše New York Post.  

Triclosan se koristi i u kozmetičkim proizvodima, obradi odeće, u proizvodnji dečijih igračaka, pa čak i kod proizvodnje kreditnih kartica, s namerom da se očuva zdravlje korisnika. No Savezna uprava za hranu i lekove u SAD-u zabranila je njegovo koriščenje u proizvodnji sapuna za ruke.

S ciljem da uništi bakterije, triclosan se dodaje proizvodima u visokim dozama, za koje je utvrđeno da s vremenom omogućavaju da bakterije postanu otporne na uobičajenu dozu antibiotika, što se, između ostalih, odnosi i na lekove koji se koriste za česte urinarne infekcije, koje su  jedan od najčešćih problema kod žena.

”Triclosan je vrlo stabilan i dugo se zadržava na telu i u okolini , dok su eksperimenti na miševima pokazali da izloženost toj hemikaliji smanjuje sposobnost organizma da odgovori na terapiju antibioticima. U grupi koja je bila izložena triclosanu, pokazalo se da njegova upotreba povećava broj bakterija koje preživljavaju i nakon antibiotika – kaže profesorka Petra Levin, sa Univerziteta St. Louis.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar