Stručnjaci tvrde kako dud zaslužuje da se uvrsti u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U lečenju se koriste plodovi, listovi i kora. Ovo nepravedno zapostavljeno supervoće prava je antioksidativna bomba koja sadrži vitamine (A, C, K, B1 i B2) brojne minerale kao i dragocena vlakna
Dud sadrži dosta flavonoida, među kojima se nalaze rutin i morozin. U dudinjama se nalaze antocijanini – takođe flavonoidi – koji ovoj voćki daju crvenu boju, a poseduju antioksidantna svojstva i deluju protiv starenja.
Još jedan moćan antioksidans kojej sadži dudov plod jeste resveratrol. On obara holesterol i na taj način uspešno smanjuje rizike od nastanka brojnih kardiovaskularnih bolesti.
Osim u plodu, antioksidansi su otkriveni i u listovima i u korenu. Listovi duda u Koreji koriste dijabetičari, zbog toga što sadrže posebne vrste flavonoida. S druge strane, kineska tradicionalna medicina savetuje upotrebu belog duda u slučaju anemije i zatvora.
Poslednju studiju sprovela je grupa istraživača sa Napuljskog univerziteta. Ekstrakt belog duda zajedno s drugim nutraceuticima, poput berberina i monakolina K, snižava nivo LDL holesterola, triglicerida, kao i nivo šećera u krvi.