Crni dud: nepravedno zapostavljeno supervoće, prava je antioksidativna bomba

09-08-2018

Stručnjaci tvrde kako dud zaslužuje da se uvrsti u superhranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U lečenju se koriste plodovi, listovi i kora. Ovo nepravedno zapostavljeno supervoće prava je antioksidativna bomba koja sadrži vitamine (A, C, K, B1 i B2) brojne minerale kao i dragocena vlakna

Dud sadrži dosta flavonoida, među kojima se nalaze rutin i morozin. U dudinjama se nalaze antocijanini – takođe flavonoidi – koji ovoj voćki daju crvenu boju, a poseduju antioksidantna svojstva i deluju protiv starenja.

Još jedan moćan antioksidans kojej sadži dudov plod jeste resveratrol. On obara holesterol i na taj način uspešno smanjuje rizike od  nastanka brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Osim u plodu, antioksidansi su otkriveni i u listovima i u korenu. Listovi duda u Koreji koriste dijabetičari, zbog toga što sadrže posebne vrste flavonoida. S druge strane, kineska tradicionalna medicina savetuje upotrebu belog duda u slučaju anemije i zatvora.

Poslednju studiju sprovela je grupa istraživača sa Napuljskog univerziteta. Ekstrakt belog duda zajedno s drugim nutraceuticima, poput berberina i monakolina K, snižava nivo LDL holesterola, triglicerida, kao i nivo šećera u krvi.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar