Do 50. godine, imaćete 50 % sedih vlasi. Saznajte kako da to sprečite

17-06-2018

Rezultati naučne studije koju su sproveli britanski dermatolozi, pokazali su da do pedesete godine starosti, čak 50 odsto svetske populacije ima najmanje 50 odsto sede kose. Reč je o prirodnom procesu koji se zove depigmentacija, a često seda kosa počne da se pojavljuje u 20. i 30. godinama života.

Portal Brajt Sajd piše da kompletno sedenje kose može da traje u periodu od deset godina, a obično stres utiče na ubrzanu promenju strukture dlake. Razlozi zašto se javlja seda kosa mogu biti razni. Najpre je reč o genetici – ako je većina članova vaše porodice osedelo u ranim godinama, onda je velika verovatnoća da ćete i vi.

Takođe pojavu sedih dlaka mogu izazvati problemi sa tiroidnom žlezdom, deficit bitamina B i gvožđa u krvi, uzimanje određenih lekova, loša ishrana, kao pušenje koje utiče na protok kiseonika. Ovo su neki od načina koji mogu sprečiti njihov nastanak.

Promenite ishranu i uključite povrće, voće i hranu bogatu vitaminom B12 (riba i druga morska hraba, mleko, jaja, piletina), B9 (pirinač, bubrežasti pastulj, sočivo), bakar i gvožđe (indijski orah, badem). Ne samo da ćete tako obezbediti viši nivo proteina i vitamina koji će pomoći vašoj kosi, već ćete pomoći telu da zadrži oblik.

Posetite lekara i proverite svoje zdravlje, posebno rad tiroidne žlezde. Lekarskim pregledom možete da utvrdite problem koji možda niste ni primetili. Pored toga, uvedite masažu temena glave- tako ćete povećati protok krvi u folikulama dlake

Koristite maske za kosu. One će nahraniti koren dlake. Predlog je da napravite masku od dve kašike kokosovog ulja i sok od pola limuna. Ostavite da odstoji na glavi oko 10 minuta. Masirajte teme i isperite kosu.

FOTO: Arhiva

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar