Hemostatska mreža ubrzava oporavak nakon fejsliftinga

24-01-2024

Hemostatska mreža se pokazala sigurnom i učinkovitom metodom za prevenciju hematoma u ranom postoperativnom periodu  fejsliftinga.  Ova mreža, takođe, olakšava  hirurgu da bolje izvede zavat na izrazito opuštenoj koži u cervikofacijalnom području

Zmijsko lice izvezeno hirurškim koncem

Na prvi pogled, hemostatska mreža izgleda kao zmijski uzorak izvezen hirurškim koncem na koži. Međutim, iako ne baš privlačna oku, ona je izrazito korisna u prevenciji hematoma nakon hirurškog fejslifinga. Hemostatska mreža obuhvata područje na kom koristimo šav za ušivanje ili prošivanje kože, kako bi sprečili  da se tečnost (krv) nakuplja ispod kožnih režnjeva. Učestalost hematoma veoma je česta nakon fejsliftinga i iznosi 2-14%.

Hematomi su veoma česti u estetskoj hirurgiji

Hematomi su jedna od najčešćih komplikacija u estetskoj hirurgiji. Neki od faktora rizika koji koji povećavaju  mogućnost postoperativnog krvarenja i stvaranja hematoma su: pol (muškraci su ugroženiji ), status pušenja, hipertenzija , maligna bolest, lekovi protiv zgrušavanja krvi,..Tokom istorije, u pokušaju da se smanji krvarenje i stvaraje hematoma, korišćena su fibrinska brtvila kao i mnogo različitih tehnika upravljanja krvnim pritiskom uz drenažu tokom operacije.

Hemostatska mreža: tehnika koja  pomaže i pacijentu i hirurgu

Primena hemostatske mreže posle operacije fejsliftinga je  zveoma efikasna jer zatvara mrtvi prostor i na taj način  onemogućava ekspanzivno krvarenje. Koža se obično tretira  ovom tehnikom u 2 stupca na licu i 3 stupca u vratu/postaurikularnom području. Šavovi se uklanjaju nakon 48 sati (ili duže),  rezanjem svakog konca zasebno. Osim u prevenciji hematoma u ranom postoperativnom razdoblju,  ova tehnika olakšava  hirurgu da bolje izvede zavat na izrazito opuštenoj koži u cervikofacijalnom području,  objavljeno je  nedavno u Aesthetic Surgery Journalu  na temu “Hemostatska mreža u operaciji zatezanja lica: 5-godišnje iskustvo jednog hirurga.”

FOTO: Hemostatic net in facelift surgery

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar