Imate li normalnu težinu ili ste već odavno prešli granicu gojaznosti?

23-12-2018

Indeks telesne mase (BMI)  će vam pokazati da li se nalazite u okviru normalne težine, približavate  li prekomernoj, ili ste možda premršavi. Višak masnoće oko pojasa , tzv šlauf, nije samo estetski problem, već može i ozbiljno da vam ugrozi zdravlje. S druge strane, isto važi i za neuhranjenost i manjak kilograma

Šta je normalna težina? 

Normalna težina je željena ili optimalna težina čoveka. Ona zavisi od godina života ili pola. Imate razloga da se radujete ako se vaš indeks telesne mase kao žena nalazi između 19 i 24, tj. ako ste muškarac između 20 i 25. To znači da se težina i visina usklađene i u harmoničnom odnosu. Po pitanju ishrane i zdravlja ste mnogo toga uradili kako treba. Izbalansirana ishrana i dovoljno sporta će vam pomoći da održavate svoju idealnu težinu.

Kako izračunati indeks telesne mase?

Postoji više načina za određivanje idealne telesne težine, od kojih je BMI (indeks telesne mase) verovatno najpopularniji. BMI se izračunava vrlo jednostavno, a temelji se na odnosu telesne težine i visine osobe. Svoju visinu u metrima pomnožite na kvadrat (na primer: 1,72 puta 1,72). Zatim svoju težinu u kilogramima, podelite svojom visinom na kvadrat (na primer: 60 kilograma podeljeno sa 1.70 puta 1.72). Dobijeni rezultat je vaš indeks telesne mase, koji potom možete da proverite u nastavku , jeste li fit, gojazni ili neuhranjeni.

BMI treba sagledati u širem kontekstu 

Stručnjaci upozoravaju da ni jedan vid nije univerzalan i jednostavno ne važi za sve – jer je svaka osoba drugačije građena. Naime, verovatno ste i sami upućeni u to da postoje devojke koje imaju prirodno sitnije karakteristike (uske kukove, manja ramena, manje grudi) i one koje su jednostavno drugačije građene (na primer, devojke koje su od detinjstva trenirale plivanje najčešće imaju šira ramena).

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar