Istraživanje potvrdilo: babchi ulje pegla bore i briše staračke fleke

28-08-2021

Biljka ljubičastog cveta, ” psoralea corylifolia” je slabo poznata na zapadu iako je Indijci i Kinezi, u tradicionalnoj medicini, koriste vekovima. Novo istraživanje je pokazalo kako njen sastojak babchi, nudi novu nadu u borbi protiv bora i staračkih mrlja

Babchi deluje kao retinol

Rezultati studije koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kalifornija, pokazali su da  jedan sastojak ove indijske biljke, zvane babchi, može smanjiti jačinu bora za 20 % nakon tri meseca korišćenja.  Babchi – kojim obiluju jestive semenke  Psoralee corylifolie,  deluje kao retinol, oblik vitamina A u kremama protiv starenja, koji se uglavnom dobiva u laboratorijama. Međutim, ulje babchija manje verovatno izaziva iritacije i pečenje, koje nekim ljudima smeta u proizvodima protiv bora.

Podstiče proizvodnju proteina koji zateže kožu

Tokom istraživanja, naučnici sa Univerziteta Kalifornia ispitivali su proizvod na 44 osobe, od kojih je polovina nanosila kremu s uljem ove biljke.  Kod onih koji su koristili kremu, uočeno je poboljšanje u kvalitetu i opštem stanju kože. Staračke pege su izbledele , a bore su postale manje duboke, dok nije bilo promene u crvenilu lica.

Babchi ulje ne izaziva iritaciju kože

Dermatolog dr. Raja Sivamani koja je vodila studiju kaže: “Za kupce koji cene prirodne proizvode, ulje bubchija je idealno.” Naime, sastojak u biljci psoralea corylifolia, podstiče gene na proizvodnju proteina koji kožu drže napetom i čuvaju je od brzog starenja. Takođe ublažava takozvane staračke mrlje jer remeti melanin, pigment koji ih stvara.

FOTO : arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar