Kako hijaluronska kiselina deluje na našu kožu?

25-09-2020

Zbog svojih fantastičnih svojstava, hijaluron je poslednjih 15 godina neizostavan sastojak svih revolucionarnih inovacija i antiejdžing formulacija. Veličina molekula određuje i njegovu primenu u svrhu lepote a svakako najefikasniji je onaj u obliku filera ubrizgan pod kožu 

Sunđer koji upija

Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak naše kože koji zbog hemijsko-fizičkih svojstava ima jaku hidratacijsku sposobnost. Prosto rečeno, u tkivu ona deluje kao „sunđer“  koji zadržava čak 1000 puta veću količinu vode od svoje težine. Vezujući tako veliku količinu vode – do šest litara po gramu, hijaluronska kiselina obezbeđuje čvrstinu u vezivnom tkivu a uz to daje koži volumen i čini je zategnutom.

Hijaluronska kiselina kao deo našeg organizma

Čak jedna trećina hijaluronske kiseline prisutna je u koži mlade osobe. Sa starenjem, već od tridesete godine koncentracija i kvalitet hijaluronske kiseline polako opada kako u dermisu tako i u svim drugim delovima tela. Osim u kozmetologiji, hijaluronska kiselina ima široku primenu u mnogim medicinskim i terapijskim oblastima – a najbolje rezultate dala je u oftamološkim operacijama, reumatologiji, kod upalnih procesa, u stomatologiji i lečenju opekotina.

Pre i posle tretmana hijaluronskim filerima

Dejstvo hijalurona u filerima

U estetskoj medicini, hijaluronski fileri su napravili pravu malu revoluciju u re-oblikovanju lica, zbog odlične podnošljivosti, malog stepena rizika i odličnih rezultata. Koriste se za lifting, popunjavanje bora na licu i vratu, podizanje jagodica,  konturisanje volumena usana, kao i za  dubinsku hidratciju celog lica. Ubrizgana u dermis, hijaluronska kiselina obnavlja volumen kože, podstiče sintezu kolagena i učvršćuje kožu. Efekti su dugotrajni i odmah vidljivi.

Efekat hijalurona iz krema

U kreme hijaluron se ubacuje u obliku rastvora, uz dodatak brojnih drugih sastojaka, poput bioaktivnog saponina koji podstiče stvaranje prirodnog hijalurona. Dejstvo hijaluronske kiseline koja se nalazi u kremama, nipošto ne može da se meri sa efektom filera , ali itekako mogu pomoći održavanju svežine kože. Iz tog razloga,  timovi farmaceuta sarađuju sa dermatolozima stvarajući napredne formulacije koje daju optimalne rezultate.

Veličina molekula određuje primenu

Korišćenjem hijalurona različitih molekulskih težina sprečava se  isušivanje i omogućava prodiranje u dublje slojeve kože, čime se postiže  veća čvrstoća i elastičnost. Hijaluronska kiselina dugog lanca deluje na mestu nastanka finih linija i bora na površini kože čuvajući vlagu.  Sa druge strane, hijaluronska kiselina kratkog lanca prodire u slojeve epiderma, gde nastaju dublje bore. Kontinuiranom primenom kozmetičkih kremova, antirida i seruma sa hijaluronskom kiselinom dolazi  se do boljeg mikroreljefa, veće vlažnosti kože i postepenog smanjenja dubine finih bora.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar