Keramičke plombe: savršena funkcionalnost i estetika

02-08-2023

Keramičke plombe odlikuje savršena funkcionalnost i vrhunska estetika, za razliku od nekad korišćenih amalganskih koje su već neko vreme zabranjene u EU zemljama

Vrste keramičkih plombi

Pod keramičkim plombama podrazmevamo nekoliko dentalnih nadomestaka. Keramičke inleje koji su rešenje slično kompozitnoj plombi, ali kvalitetniji. Keramičke onleje odnosno keramičke plombe koje uključuju i vrh zuba, kao i delimične tj. parcijalne zubne krunice. Razlika između onleja i parcijalne krunice je ta što krunica uvek podrazumeva i barem jednu bočnu stranu dok kod onleja to nije slučaj.

Keramičke plombe se odlikuju vrhunskom funkcionalnošću i estetikom

Keramičke plombe – vrhunski kvalitet i vek trajanja

Korišćenjem keramičkih plombi u potpunosti se može rekonstruisati zub koji je devastiran karijesom, frakturom ili starim amalgamskim ispunom, i to na način koji maksimalno štedi zub, dakle bez struganja. Zahvaljujući razvoju tehnologije, keramičke plombe od 2015. godine dobijamo za nekoliko minuta CEREC mašinom, dok smo ranije morali da biramo između zubnih krunica, za koje je neophodno smanjiti zubnu masu i velikih plombi, koje ne mogu dugo da traju. Zbog karakteristika koje poseduju, keramičke plombe su momentalno najbolje rešenje koje savremena stomatologija poznaje, kada je reč o restauraciji prirodnih zuba.

Zašto su obične bele plombe nedovoljno dobro rešenje?

Standardne bele plombe (ranije su se koristile amalgamske sive), mogu biti manje ili više tehnološki napredne, u smislu da mogu sadržati nano čestice ili keramiku. Zajedničko im je da poseduju gustinu plastelina i da postaju tvrde tek posle nanošenja u slojevima i posvetljavanja lampom. Sve kompozitne plombe se vremenom menjaju, popuštaju po spojevima, pucaju, menjaju boju i ponekad ispadaju, a to je posledica samog sastava i procedure izrade. Prilikom posvetljavanja kompozitne plombe lampom tj. njenjog stvrdnjavanja dolazi do kontrakcije plombe i popuštanja spoja izmedju plombe i zuba, a što je veća plomba (tj. što je veći kavitet na zubu), to je procenat skupljanja buduće plombe veći.

Stari amalganski ispuni zamenjeni novim keramičkim

Visoka funkcionalnost i estetika keramičkih plombi

Budući da je keramička plomba nekompozitna, tj. da se dobija isecanjem homogenog komada keramike, mogućnost njenog smanjivanja jednostavno ne postoji. Na prvi pogled, bela plomba ima tu prednost da je meka i da može savršeno da popuni kavitet, ali pošto je keramička plomba napravljena u CEREC mašini na osnovu digitalnog skeniranja zuba, sada i ona može savršeno pokriti kavitet i neće ostaviti ni desetinu milimetra prostora između zuba i plombe. Taj minimalni prostor između zuba i plombe se popunjava cementiranjem. Za zdravlje zuba, funkcionalnost plombe i estetiku veoma je dobro što je potrebna količina cementa minimalna, a sve je to posledica CAD/CAM tehnologije, koja nam omogućava da zub trodimenzionalno skeniramo i da prepustimo mašini da izradi plombu tačno po merama dobijenih skeniranjem.

Keramička plomba izrađena CAD CAM tehnologijom, savršeno pristaje nedostajućem delu zuba

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar