Koenzim Q10 je ključan za lepotu kože a prestaje se proizvoditi nakon 25. godine

27-03-2024

Koenzim Q10 je esencijalni biomolekul, zastupljen u mitohondrijama svih naših ćelija. Organizam ga stvara do 25. godine, a zahvaljujući njemu mlada koža je debela i čvrsta. Što ga više gubimo, koža je tanja, opuštenija i lakše je oštećuju sunce, umor i svi štetni uticaji iz spoljašnje sredine

Šta je koenzim Q10?

Koenzim Q10 je supstanca nam čini dobro i spolja i iznutra. No krenimo prvo od enzima. To su proteini koji se nalaze u živim ćelijama i koji dovode do određenih hemijskih promena. A koenzim ? On deluje sa enzimom da bi u organizmu proizveo određenu reakciju. Koenzim Q10 nalazi se u svakoj našoj ćeliji i od suštinske je važnosti za olakšavanje procesa kojim se naše ćelije snabdevaju energijom. Kako starimo tako i  nivo koenzima Q10 prirodno počinje da opada. Međutim, taj nivo u određenoj meri možemo podići pojačanjem nivoa fizičke aktivnosti.

S godinama nivo ovog koenzima pada

Kao što smo napomenuli da koenzim Q 10 ima ulogu i u našoj unutrašnjoj i u našoj spoljašnjoj lepoti, tako i naš organizam ovaj koenzim dobija na dva načina. Njega može da sintetizuje sam organizam ili da se dobije iz hrane koju jedemo. Dok smo mladi situacija sa ovim koenzimom je uglavnom u savršenom redu, međutim njegov nedostatak pojavljuje se kako nam se godine množe.

Izvori koenzima Q10

Prirodni izvori koenzima Q10  su skuša, losos, sardina, goveđe srce i jetra…. Generalno, najviše koenzima Q10 sadrži crveno meso ali i sojino, susamovo, kao i ulje od koštica grozđa, onda semenke poput kikirikija, sojinog zrna, pistaća i lešnika. Spanać, brokoli, krompir, beli luk, šargarepa i karfiol sadrže koenzim Q10, ali u maloj količini. Kako se hranom unose veoma male količine ovog koenzima, najbolju nadoknadu pružaju dodaci ishrani u vidu suplemenata ili kozmetičkih preparata. Pre primene suplemenata potrebno je da se posavetujete sa vašim lekarom i farmaceutom.

FOTO: Arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar