Koliki je vek trajanja zubnih krunica i mostova?

24-08-2021

Zubni mostovi i krunice imaju vek trajanja od 10 do 15 godina, ali to opet zavisi od pacijenta do pacijenta. Kako bi ih što bolje očuvali, bitno je svakodnevno brinuti o oralnoj higijeni

Važnost oralne higijene

Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljna i odlična higijena. Ukoliko nadoknade ne budete redovno četkali i prali, naslage od hrane i pića pune bakterija će se zalijepiti za njih pa će vrlo brzo doći do upale okolnog mesa i zuba koji drže most. Iako vam se na prvi pogled čini kako se veštački materijal ne može ‘pokvariti’, razmislite ponovo, jer oni se za razliku od prirodnih zuba ne mogu samostalno očistiti.

Saveti za održavanje higijene krunica i mostova

Nabavite zubni konac i upotrebljavajte ga svaki dan. Dobro očistite područje ispod mosta kako okolno zubno meso ne bi razvilo upalu.Pre spavanja svaku večer isperite usta vodicom za usta. Barem pola sata poslije toga nemojte ništa jesti niti piti. Nakon svakog obroka koristite interdentalnu četkicu. Kružnim i laganim pokretima četkicom masirajte desni jer nema potrebe da trljate keramiku. Perite zube dva puta dnevno i otiđite na stomatološki pregled barem dva puta godišnje.

Nepravilna higijena i održavanje krunica i mostova

Ukoliko se  budete nedovoljno brinuli o krunici ili mostu, neposredno ispod ruba nadoknade će se vrlo lako stvoriti karijes koji će uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis). Da bi se pulpitis izlečio, potrebno je izbrusiti deo nadoknade kako bi se uopšte moglo pristupiti pulpnom prostoru. Nažalost, ovakav postupak oštećuje nadoknadu i smanjuje njenu ulogu. Uz karijes, nakupljanje plaka oko ruba krunice uzrokuje gingivitis i parodontozu koje je isto tako teško lečiti zbog same nadoknade. Ako se parodontoza proširi, zubi nosači se počnu klimati i postaju nestabilna potpora mostu.

Foto: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar