Korekcija boje očiju: skup zahvat sa velikim rizikom od komplikacija

02-03-2023

Osim pomoću sočiva, boju očiju je moguće promeniti hirurškim putem. Laserski tretman i operacija ugradnje supertankih implanata u oči , daće rezultat, ali  je rizik od postoperativnih komplikacija prevelik.  Čak i pronalazaći  ovih tehnika upozoravaju na potencijalnu opasnost

Laserska korekcija boje očiju

Tamnu boju očiju je moguće promeniti pomoću lasera Lumineyes, koji je izumeo američki lekar Greg Homer. Laser niskog intenziteta u određenoj meri ”izgara” pigment melanina, pa se za tridesetak sekundi može npr postići plava boja očiju. Pre same intervencije se sprovodi skeniranje šarenice, kako bi  se precizno odredile  tačke na kojima bi laserski zrak trebao delovati.  Ova metoda postoji od  2011. godine,  međutim, oftalmolozi je ne preporučuju.  Razlog tome su moguće komplikacije odnosno neželjeni efekti. Nakon operacije postoji rizik od  pogoršanja vida ili čak i njegovog gubitka. Prekomerno uklanjanje pigmenta, može dovesti do  intenzivnog prodiranja svetlosti, fotofobije ili bifurkacije objekata. Zbog zatvaranja drenažnih kanala u očima,  postoji opasnost i od nastanka glaukoma. Važno je istaći da se jednom promenjena boja , više ne može povratiti.  Pored navedenog, nedostatak ove metode je i visoka cena od  oko 5.000 USD.

implant za promenu boje očiju

Promena boje očiju pomoću implantata

Promenu boje šarenice u odgovarajuću nijansu, moguće je postići i hirurški – ugradnjom implanta u željenoj boji.  Operacija traje pola sata (15 minuta po oku) i izvodi se pod lokalnom anestezijom. Suština operacije je ugradnja izuzetno tankog i fleksibilnog  implanta u šarenicu oka kroz mali rez u rožnjači. Ovom zahvatu mogu da se podvrgnu samo potpuno zdrave osobe  a postoperativni oporavak  traje od 2 do 3 meseca. Posle određenog vremena, operacija se može ponoviti ako pacijent želi vratiti boju očiju ili je zameniti za neku drugu.

Primarna svrha operacije i nuspojave

Primarna svrha operacije ugradnje implanata je borba protiv određenih bolesti oka:  različita boja, nedostatak pigmenta, mehaniča oštećenja rožnjače ili šarenice… Ovu tehniku je razvio američki lekar Kenneth Rosenthal koji upozorava da zahvat nosi sa sobom i veliki rizik od postoperativnih komplikacija poput raznih upala ili odvajanja rožnjače ili  šarenice koja se može rasplamsati, što dovodi do boli, a zatim zamagljenog vida. Moguća je i pojava kartarakte. Zbog povećanog tonusa očiju, može se pojaviti glaukom izazvan pritiskom implantata na organe. Takođe je moguće i menjanje vizije uz rizik potencijalne slepoće.  Bez obzira na navedene opasnosti i visoku cenu od 8-10 000 dolara, interes za ovaj postupak je velik.

Vađenje implanta i vraćanje prirodne boje očiju

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar