Kroz šta sve osoba mora da prođe, pre nego hirurški promeni pol

26-07-2019
Featured Video Play Icon

U poslednje vreme, često se može čuti kako je promena pola veoma izvođen zahvat u Srbiji, kojem se podvrgavaju ne samo domaći ,već i pacijenti iz inostranstva. Iako je ta vrsta operacija  u svetu odavno poznata, podneblje u kojem živimo, nažalost, još uvek sa predrasudama gleda na ovakve vrste transformacija 

Šta je transrodnost?

Transrodnost je oznaka za rodne identitete osoba (muški, ženski, oba, nijedan), koje se ne uklapaju u tradicionalne binarne modele polno/rodnih podela, odnosno osoba čiji rodni identitet nije jednak njihovom polu. Transrodnost je veoma ozbiljna dijagnoza, a osobe kojima je ustanovljena, veoma su nesrećne jer su zarobljene u telu supotnog pola koje ne smatraju delom sebe. Rešenje za njihov problem je operacija promene pola, kojoj prethodi dugotrajan i nimalo lak proces transformacije. Kako bi što bolje razumeli o čemu je zapravo reč, porazgovarali smo sa transrodnom osobom, čiji identitet smo zaštitili , a koja je sama prošla celu preobrazbu na putu da od muškarca postane žena.

Psihijatrijsko veštačenje

Proces promene pola započinje psihijatrijskim veštačenjem. Tu se razgovara o biografiji pacijenta od detinjstva do punoletstva. Razgovor se vodi o školovanju, odrastanju, roditeljima, o vremenu kada je osoba postala svesna da je transrodna, kada je to priznala sebi, i roditeljima, te kako su se oni reagovali nakon saznanja. Obavljaju se različiti psihijatrijski i psihološki testovi, a takoder se vrši razgovor sa kliničkim psihologom. Na razgovore sa psihijatrom, ide se jednom mesečno, naredne pola godine, a teme o kojima se priča su razne: privatni život, život s partnerom, osječaj prema polnom organu, fizickom izgledu… Odgovori koje dobije, pomoći će psihijatru da uradi svoju procenu i analizu. Ukoliko se zaključi da se uistinu radi o transrodnosti, preporučuje se da pacijent godinu dana živi kao zena/muškarac u privatnom životu, pre početka hormonske terapije.

Hormonska terapija

Nakon što se dobije pismo psihijatra u kojem se potvrduje da je pacijent spreman da krene sa hormonskom terapijom, odlazi se endokrinologu. On obavlja pregled abdomena i testisa ili kod žena grudi i reproduktivne organe. Sledi vađenje krvi te kompletna biohemijska i hormonska analiza. Po dobivenim rezultatima, prepisuje se terapija. U slučaju naše sagovornice, ona je započela sa hormonskom ampulom koju je dobivala intromuskularno na svakih sedam dana , uz hormonske tablete koje je pila svaki dan posle ručka.

Transformacija tela

Ampule služe da pojačaju estrogen koje muškarci prirodno ne luče, a posledica njihovog uzimanja biti će fizičke promene pacijenta. One se manifestiraju kao razlike na koži, licu, rukama, muskulaturi, grudi počinju rasti a dešava se i promena na emocionalnom nivou.
Endokrikrinološki proces traje minimalno godinu dana, nakon čega sledi davanje zelenog svetla za operaciju.

U videu na vrhu teksta možete pogledati, kako izgleda hirurška promena pola kod muškarca, koji želi postati žena.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar