Nega kože na skijanju: čuvajte se sunca i hladnog vetra

15-01-2024

Period posle Nove godine je najčešće vreme kada se ide na skijanje.  Čist vazduh,  sneg i zimsko zubato sunce, iako na prvu zvuče primamljivo, kriju i brojne nepovoljne uticaje na našu kožu. Bez obzira na temperaturu koja je ispod nule,  na skijanju osim promrzlina možete zaraditi i opekotine

Zaštitite se od sunca

No bez obzira na hladnoću,  sunčevi ultraljubičasti zraci dopiru do Zemljine površine, čak i kroz oblake, pa ne dajte da vas zavara oblačan i tmuran dan. UV zraci se lako probiju i mogu da oštete otkrivenu kožu, makar to bio i samo vaš nos. Na planini je ovaj efekat itekako pojačan, što zbog nadmorske visine, što zbog ređeg vazduha, pa nemojte izlaziti na sneg bez odgovarajućeg SPF faktora ( minimum SPF 15, a za planinu je optimalan SPF 30+). Ne zaboravite da zaštite i oči naočarima sa UV zaštitom – mnogi skijaši su dobili oštećenje rožnjače i patili od tzv. snežnog slepila, pa ne dozvolite da vas snađe ista muka.

Hidrirajte se i izbegavajte alkohol

Iako ideja da ponesete pljosku sa nekim žestokim pićem na žičaru deluje primamljivo, upamtite da alkohol dehidrira i smanjuje sposobnost tela da se odupre hladnoći. Zato umesto kuvanog vina, popijte šolju čaja ili nekog drugog napitka, kako biste nadoknadili tečnost, naročito ako aktivno skijate ili vozite bord tokom dana.

Korigujte dnevni režim nege

Umesto krema koje obično koristite za dnevnu negu, tokom zimovanja koristite malo teže formulacije sa višim procentom ulja. Masnoće iz krema će smanjiti gubitak vode, pa će se koža lakše odupreti hladnoći i suvom vazduhu. Imajte na umu da suv vazduh u prostorijama povećava gubitak vode iz kože, pa odmah nakon skijanja a zatim ponovo pred spavanje, nanesite hranljivu kremu. Ako primetite znakove suvoće, odmah nanesite neki intenzivniji tretman za negu suve kože (na primer sa ureom i ši puterom).

Zaboravite šminku na stazi

Kada je koža izložena ekstremnim uslovima, potrebno je da joj pružimo svu moguću pomoć i da joj što manje odmažemo. Zato preskočite puder, podlogu, rumenilo i ostalo i umesto toga,  nanesite SPF faktor. Eventualno možete naneti kremu sa SPF faktorom i blagim nijansirajućim efektom, kako biste ujednačili ten i ujedno zaštitili kožu od spoljnih uticaja.

Vetar je opasniji od hladnoće

Vetrovit dan, izuzetno brzo može isušiti vašu kožu i dovesti do crvenila, peckanja i perutanja. Zato se zaštitite kvalitetnom opremom koja podrazumeva skijaške naočare, kapu, šal i rukavice a za naročito vetrovite i hladne dane – ’fantomku’, odnosno kapu koja prelazi preko lica i štiti vaš nos, usne, bradu i vrat.

Vazelin za zaštitu od promrzlina

Istaknuti a nezaštićeni delovi tela kao što su nos, usne, brada, lako podlegnu hladnoći a može doći i do ozbiljnih oštećenja kao što su promrzline. Zato preventivno namažite sloj vazelina na nezaštićena područja, kako bi sprečili prekomerno isušivanje i hlađenje kože. Takođe, opremite se kvalitetnim balzamom za usne i hranljivom kremom za ruke, sa više masnoća nego što obično koristite.

FOTO: Arhiv

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar