Pogledajte kako laser efikasno uklanja tetovaže

06-07-2017
Featured Video Play Icon

Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. Ali kako vremenom menjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla, jer ih poslodavac smatra neprimerenima. Drugi razlog je socijalne prirode, naprimer nakon porođaja mnogim ženama takođe počinju smetati. Do pojave lasera nije postojao odgovarajući način uklanjanja tetovaža, a često su ostajali i ružni ožiljci. Danas  se one uspešno brišu…

Kako bi se tetovaža uklonila uspešno i bez posledica, potrebno je da laser ima jako kratki impuls, i za tu svrhu se koriste tzv. Q-Switch laseri. Oni deluju ciljano samo na pigment, za razliku od prvih lasera koji su uništavali pigment i okolnu kožu te ostavljali ožiljke. Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera.

Hromofor tj. obojena supstanca – u ovom slučaju pigment tetovaže, upija lasersku zraku određene talasne dužine. Upijanjem laserske zrake oslobađa se energija od  1200 Celzijevih stepeni, koja uništi pigment ali okolno tkivo bude pošteđeno. Razbijeni pigment postupno uklanjanju obrambene ćelije, a 30 dana nakon tretmana , vide se početni rezultati. Laseri deluju specifično jer svaka talasna dužina uništi pigment određene boje. Radi toga za svaku drugu boju treba laser druge talasne dužine.

“Procedura se obično ponavlja posle 45-60 dana, i traje dok se tetovaža u potpunosti ne ukloni. Kako bi se uklonile  svetle tetovaže, obično je potrebno oko 3 do 5 tretmana, za gušće 5 do 8, a višebojne tetovaže 7-10 laserskih tretmana. Važno je napomenuti kako se sama tetovaža nikada ne može 100% ukloniti, ali su rezultati lasera u njihovom brisanju iznimno  dobri” pojašnjava dr dermatolog -Dinko Kaliterna . Za kraj ,ono što sve najviše zanima, da li je ovaj laserski metod bolan? “Uklanjanje tetovaže svakako manje boli od samog tetoviranja, no koriste se razne anestetske kreme kako bi nelagoda nestala”, kazao je dr Kaliterna.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar