Psorijaza: uzroci i lečenje

09-06-2023

Psorijaza je kožna bolest, karakteristična po crvenim flekicama (mrljama) koje se ljuspaju i svrbe. Radi se o nezaraznom hroničnom zapaljenskom oboljenju koje se javlja  u ciklusima. Da bi pacijent sačuvao svoj socijalni život, ali i celokupno zdravlje, potrebno je da se na vreme obrati iskusnom dermatologu

Uzroci nastanka psorijaze

Uzrok nastanka psorijaze nije sasvim jasan, ali se zna da je genetski predodređen i da ima velike veze sa imunološkim sistemom. Psorijaza može da se aktivira usled stresa, pušenja, upotrebe nekih lekova i prekomerne upotrebe alkohola. Iako je normalno da se koža ljušti, odnosno da se ćelije kože zamenjuju, kod psorijaze se to dešava na svaka tri do četiri dana, umesto na dvadesetosam, što je normalno.

Pomoć dermatologa je neophodna

Psorijaza se leči kod lekara specijaliste dermatologije, a po potrebi se uključuju i drugi lekari u zavisnosti od pojave pridruženih bolesti. Terapija treba da bude sistematična i da počne rano, odmah po pojavljivanju prvih simptoma bolesti. Dermatolog najpre mora da proceni stepen razvoja i raširenosti bolesti, a zatim odredi terapiju.

sa psorijazom se godinama bori i čuvena kim kardašijan

Testovi za psorijazu

Pri dijagnostici psorijaze se koristi nekoliko međunarodno priznatih testova. PSA za procenu težine psorijaze, DLQI za procenu uticaja psorijaze na kvalitet života i BSA za procenu površine tela koja je zahvaćena psorijazom. U retkim slučajevima je potrebna biopsija kako bi se potvrdila sumnja na psorijazu.

Odabir terapije u lečenju psorijaze

Lečenje može biti topikalno (nanošenje krema ili masti), kao i pomoću fototerapije, konvencionalne sistemaske terapije ili bioloških lekova. Kod najblažih oblika psorijaze primenjuje se višenedeljna topikalna terapija kojom se smanjuje upala i ublažavaju simptomi.  Fototerapijom se usporava rast i razvoj obolelih ćelija kože i postižu dobri rezultati. Pacijenti sa umerenim ili težim oblikom psorijaze se leče lekovima ili injekcijama. Biološki lekovi su još  u povoju, a namenjeni su promeni imunog odgovora kod pacijenta.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar