Reprogramiranje T- ćelija u svrhu usporavanja i obrtanja procesa starenja

18-02-2024

Naučnici iz  Cold Spring Harbor Laboratorije su otkrili da T ćelije u ljudskom organizmu, imaju sposobnost regeneracije u svrhu  reprogramiranja, usporavanja ili čak obrtanja procesa starenja.  Korišćenjem mišjeg modela, utvrđeno je  da se T-ćelije mogu koristiti i u borbi protiv drugih vrsta ćelija, koje doprinose procesu starenja

Korišćenje CAR T – ćelijske terapije u obrtanju procesa starenja

T ćelije su vrsta belih krvnih ćelija poznatih kao limfociti. One su važan deo imunološkog sistema, koji pomaže telu da pronađe i uništi potencijalno opasne patogene kao što su virusi i bakterije. T ćelije su jedinstvene po tome što su različite T ćelije dizajnirane da traže i uništavaju određene patogene. Poslednjih nekoliko godina, naučnici su istraživali načine korišćenja T-ćelija za borbu protiv određenih bolesti, kao što je kancer. To je dovelo do razvoja terapije pomoću himeričnog antigen-receptora (CAR) T-ćelija — vrste imunoterapije gde se T-ćelije uzimaju od osobe, menjaju u laboratoriji, a zatim se ponovo unose istoj osobi kako bi se borile protiv određene vrste kancera, autoimunih bolesti i virusnih infekcija.

T ćelije

Kako se menjaju T ćelije sa starenjem?

Dr. Corina Amor Vegas, docent na Laboratoriji Cold Spring Harbor (CSHL) i glavna autorka ovog istraživanja, izjavila je da su se usredsredili na T-ćelije kao potencijalan način borbe protiv starenja jer je imunološki sistem zaista moćan u eliminisanju oštećenih ćelija kod mlađih osoba. “Senescentne ćelije su one ćelije u našem telu, koje su nakupile puno oštećenja, usled čega su prestale obavljati svoje normalne funkcije i umesto toga postale veoma upalne. Nakupljanje ovih ćelija u tkivima, zaista je štetno jer stvara teško prozapaljivo mikrookruženje koje sprečava i ostale ćelije u tkivima da pravilno funkcionišu.” rekla je dr. Amor Vegas za Medical News Today.

Eliminacija oštećenih ćelija dovodi do zdravijeg starenja

Dr. Amor Vegas i njen tim su primenjivali  CAR T- terapiju, kako bi eliminisali oštećene ili senescentne ćelije kod miševa. Pokazalo se da su miševi postali zdraviji s nižom težinom tela, poboljšanim metabolizmom i tolerancijom na glukozu, te povećanom fizičkom aktivnošću. “Bili smo veoma uzbuđeni kada smo videli da su CAR T-ćelije bile sposobne eliminisati senescentne ćelije i izazvati ove efekte sa dugotrajnim delovanjem.  Zanimljivo je da smo potvrdili ne samo terapeutske efekte kada smo tretirali starije životinje, već i preventivne efekte,  dodala je  dr.  Vegas.

Implikacije za zdravo starenje kod ljudi

“Ovo istraživanje pruža dokaz da programiranje T-ćelija CAR terapijom , može pronaći nove primene u poboljšanju zdravlja starijih ljudi. Mnogi napori su uloženi u razvoj lekova koji bi eliminisali senescentne ćelije, tj. terapije senolitika. Međutim, istraživanja su ograničena slabo definisanim molekularnim putevima koji posreduju u senescenciji i njenom povezanom hroničnom upalnom oštećenju normalnih tkiva tokom starenja. Potrebna su buduća istraživanja kako bi se rešilo ovo pitanje. Takođe je važno istražiti kako se studija s miševima može preneti na terapiju senolitika kod ljudi, ” zaključio je  Dr. Yi Zhang, direktor i član Centra za otkrića i inovacije.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar