Saznajte koje namirnice najbolje hidriraju kožu po letnjim vrućinama

22-07-2017

Leto je većini najdraže godišnje doba. To je vreme kada se skidamo na plažama, neki pokazuju svoje izvajano telo , drugi savršenu liniju. No osim što se gotovo po cele dane izlažemo sunčevim zracima, boravak na moru neretko uključuje i ne tako zdravu hranu i piće – kakvu bi trebali da konzumiramo za lepši izgled i zdravu kožu. Alkoholna pića, masna hrana, fast foodevi , sve to bi trebali da izbegavate po ovim vrućinama. Iz tog razloga donosimo vam popis naminica koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama, i svime što nam omogućava oporavak i balans suve kože.

Ugljeni hidrati
Umesto šećera, koji kao ugljeni hidrat nema nikakvu nutritivnu vrednost, koristite med, ili braon šećer. Med čisti krv i telo od toksina i izuzetno prija suvoj koži, iznutra i spolja. Izbegavajte beli hleb u ishrani i zamenite ga crnim, ili integralnim.

Belančevine
Nedostatak belančevina u organizmu može da bude uzrok previše suve kože. Oni koji se podvrgavaju rigoroznim dijetama i vegetarijanci, moraju da vode računa i uključe u jelovnik namirnice koje sadrže belančevine: soju, sir, mleko, mahunarke, klice i pasulj.

Mast
Potrebno vam je malo masti, ali ona je ipak neophodna, jer ako nedostaje organizmu, može da bude uzrok i krivac za suvu kožu.

Vitamin B
Nedostatak ovog vitamina uzrokuje akne, opadanje kose, gubljenje težine. Jedite meso, ribu, kupus, krompir, kokos, mleko, paradajz, pomorandže, bademe i orahe.
Vitamin A
Manjak vitamina A često je uzrok grube i naborane kože. Vaš jelovnik obogatite mangom, ananasom, jagodama, šargarepom, spanaćem, paradajzom, mlekom, sirom, puterom, jogurtom, piletinom i ribom.
Vitamin C
Nedovoljno vitamina C, takođe šteti koži. Zato jedite što više paradajza, krompira, šargarepe, kupusa, limuna, grejpfruta, banana i manga.

Vitamin D
Dovoljna količina vitamina D sprečava prevremeno starenje kože. Potražite ga u mleku, siru, jogurtu, jajima i ulju.
Vitamin E
Ako ga nema dovoljno u organizmu koža se prevremeno bora i stari. Koristite više biljnog ulja, jaja i margarina.
Biljna vlakna
Biljna vlakna su značajna za funkcionisanje sistema organa za varenje, a samim tim i za lepotu i zategnutost kože.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar