Šta kad se ošteti zubna gleđ?

23-09-2017

Gleđ je vanjska ljuska zuba, koja ih štiti od vanjskih podražaja. Međutim, pod utjicajem različitih čimbenika zubna gleđ može i da se nepovratno ošteti. U takvim slučajevima potrebno je poduzeti mere kako bi se zaštitito zub , jer u protivno to može dovesti do raznih bolesti , kao i njegovog uništenja.

Najčešći uzroci oštećenja zubne gleđi su genetska predispozicija; fiziološko stanje tela ( npr neke bolesti unutarnjih organa mogu da oštetiti zubnu gleđ), nedostatak fluorida u zubnim pastama koje koristite, anatomska struktura zuba, povećana krutost četkica, sastav i količina sline, nekontrolisano konzumisanje citrusnih sokova…

Ako primetite da je vaša zubna gleđ oštećena, obratite se stomatologu koji  će vam ponuditi niz postupaka za obnovu vanjske ljuske zuba. To obično uključuje:

Ugradnja zubne gleđi.  Ovaj proces pomaže vratiti ljusku zuba na molekularnoj razini. Postupak daje poboljšanu zaštitu zubi koji su skloni preosetljivosti. Takođe, ova metoda omogućava da ispravi oblik zuba I pruži gleđ bijele boje.

Fluoridizacija povećava otpornost gleđi na negativni uticaj kiselina i drugih supstanci iz voću, gaziranih bezalkoholnih pića, kao i smanjene produktivnosti patogenih bakterija u ustima. Fluoridiranje – je lečenje zubne gleđi koje se obavlja na dva načina. Prvo se na  površinu zuba  nanesu fluorid lakovi, koji pružaju učinkovitu zaštitu od negativnih vanjskih uticaja . Druga metoda uključuje nametanje posebnih aplikatora.

Remineralizacija podrazumeva nanošenje na površinu zuba posebnih tvari s visokim sadržajem fluorida, kalcijuma i drugih korisnih minerala u gleđ. Proces je spor  ali pomaže da zubi ojačaju.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar