Šta žena može učiniti za svoju vaginu?

23-05-2019

O intimnoj higijeni se retko govori i piše, iako je reč o veoma važnoj zoni na ljudskom telu. Higijena tog područja  od izuzetne je važnosti, no i tu postoje pravila koja moraju da se poštuju kako  bi se sačuvalo zdravlje polnih organa žene

Nosite pamučni donji veš

Iako u današnjem svetu reč seksepil često podrazumeva donji veš izrađen od sintetičkih materijala, važno je da žena zna da se pobrine za svoje intimne delove izborom primerenog donjeg veša. Često je upravo neprimeren materijal, od kog su izrađene gaćice, uzrok nadraženosti ili upale. Ženama stručnjaci uvek iznova preporučuju kupovinu pamučnog donjeg veša, pri čemu je takođe vrlo važno nošenje potkošulje, jer ona ženama greje donje delove leđa i stomaka. Primerenim izborom donjeg veša žene preventivno mogu izbeći prejako belo pranje, upalu vagine i bolove u donjem delu stomaka.

Kupka od kamilice i neutralan PH sapun

Svojoj bi vagini mogle povremeno priuštiti i kupku od kamilice. Priredićete je tako što ćete osušeni cvet od kamilice na nekoliko minuta umočiti u vruću vodu, procediti i vodu upotrebiti za umivanje vagine i njene okoline. Spomenuta se kupka takođe preporučuje kod pojave upale ili gljivičnog oboljenja. Za pranje vagine uvek upotrebljavajte sapun neutralne PH vrednosti, ili onaj posebno napravljen za njegu intimnih delova tela. Ni u kom slučaju nije preporučljivo sapun unositi u unutrašnjost vagine, a ako biste je ipak isprale, za to koristite samo običnu mlaku vodu.

Pažljivo tuširajte vaginu

Treba se prati toplom vodom, čistim rukama, blagim dečjim ili medicinskim sapunom niske pH vrednosti, obavezno u smeru od Venerinog brega ka dole. Nemojte usmeriti jak mlaz vode direktno u vaginalni otvor da ne biste sprali zaštitni „film“ koji sprečava prodor bakterija u vaginu. Takođe ne treba koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova tela zbog toga što njima mogu da se nanesu mikroskopske povrede na nežnoj i osetljivoj sluzokoži polnih organa.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar