Stručnjaci otkrivaju: koje su najbolje estetske procedure?

28-07-2022

Tokom godina naša koža stari i menja se njena struktura, što zahteva razne pristupe i metode podmlađivanja. Koje procedure najčešće koriste i kolika je njihova efikasnost, otkrivaju stručnjaci za estetsku medicinu i hirurgiju 

Fileri u mlađoj dobi, kombinacija tretmana  u starijoj

„Problemi sa kožom najranije nastaju u 20-im godinama i to oštećenjem izazvanim suncem”,  kaže dr Ričard Glogo – profesor dermatologije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.  ”Osobe u 30-im i 40-im,  uglavnom imaju problem sa borama u pokretu, što se posebno primećuje prilikom smejanja. Taj problem se rešava pomoću dermalnih filera. Do pedesete već se pojavljuju „bore u mirovanju“, odnosno duboke linije poput brazdi koje se primećuju i na licu bez posebne ekspresije. U ovom stadijumu je potrebna terapija laserska terapija lica u kombinaciji sa filerima”, zaključio je dr Glogo.

Razne neinvazivne procedure

Marijan Nortington, dermatolog na Univerzitetu Alabama u Birmingamu, kaže da neretko pokušava kombinovati različite procedure s obzorom na probleme koji se javljaju tokom vremena:”Ponekad koristim laserske tretmane da bi uklonila bore i braon fleke u kombinaciji sa botoksom ili filerima za popunjavanje „smejalica. Kod mene dolaze osobe sa izuzetno izraženim takmičarskim duhom u poslu, osobe koje žele da izgledaju što je mlađe moguće, a da niko ne može da primeti šta su zapravo uradili sa licem“, pojašnjava dr Nortington.

Samo hirurgija ima trajan rezultat

Za razliku od dermatologa, plastični hirurg  dr Sem Hamra iz Dalasa ima drugačije mišljenje. Smatra da su neinvazivni tretmani za podmlađivanje uglavnom  samo ”bacanje para”: ”Ljudi zaista preteruju u korišćenju raznih kozmetičkih preparata kao sa troškovima za podmlađivanje, a na kraju godine ne vide nikakav efekat na svojim licima jer su rezultati kratkotrajni. Zbog toga se moji  pacijenti  više okreću trajnijim – hirurškim metodama. Neki  klijenti se podvrgnu faceliftingu , odnosno podizanju lica već u mlađem dobu da bi se kasnije samo „dorađivali“ u godinama koje dolaze.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar