Stručnjaci upozoravaju: izbegavajte beljenje zuba sodom bikarbonom

01-05-2021

Iako često možemo čuti kako je soda bikarbona veoma efikasno sredstvo za izbeljivanje zuba, stručnjaci upozoravaju da je njen efekat kratkotrajan ali zato može da ostavi trajne posledice na gleđi i dovede do propadanja zuba

Soda se ne preporučuje

Kada pasta za zube nije postojala, soda bikarbona je imala smisla zbog njene sposobnosti poliranja zuba i smanjenja kiselosti, međutim danas se njeno korišćenje ne preporučuje.  Soda bikarbona je blagi abraziv kao i izbjeljivač, stoga ukoliko njome često  izbeljujete zube, morate znati da s vremenom dovodi do nagrizanja gleđi. Gleđ je čvrst, tanak spoljni sloj koji štiti zub.

Kratkotrajni efekat

Kada se gleđ jednom ošteti supstancom kao što je soda, može doći do propadanja zuba, jer bakterije u plaku mogu brže da prodiru do dentina (sledećeg sloja zuba, gde stvaraju kiseline koje mogu dovode do pojave karijesa). Soda bikarbona, takođe, može dovesti do oštećenja nerva zuba i upale desni. Ova kuhinjska namirnica može ukloniti mrlje na zubima i dati im kratkotrajnu belinu, ali to nije vredno trajnog dentalnog oštećenja.

ordinacijsko izbeljivanje zuba

Gleđ se ne može obnoviti

Jednom oštećena gleđ se ne može sama od sebe obnoviti.  Kada se ošteti, nema povratka. Da bi zubi bili što belji, važno je redovno pranje pastom za zube i čišćenje međuzubnog prostora pomoću konca i interdentalne četkice.  Ukoliko želite da izbeljujete zube, onda je svakako bolja opcija od ovih kućnih eksperimenata , konsultacija sa stomatologom.

FOTO : arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar