Strujom, laserom ili botoksom trajno smanjite prekomerno znojenje

23-06-2020

Večito mokra odeća ispod pazuha, ili na leđima, orošeno čelo i predeo iznad usana, vlažne ruke i tabani … Sve su to tegobe osoba koje pate od hiperhidroze, kako se u medicini naziva preterano znojenje. Ti problemi su uočljiviji leti, kada nosimo manje odeće, ali srećom savremena medicina i za ovaj problem ima leka..

Jontoforezom protiv hiperhidroze

Američka agencija za hranu i lekove prihvatila je 1984. godine jontoforezu kao zvanični terapijski postupak u lečenju pojačanog znojenja, to jest hiperhidroze. Mada kod prekomernog znojenja u predelu pazuha jontoforeza daje nešto slabije rezultate nego kod dlanova i tabana, njena efikasnost je veoma velika. Problem se rešava u oko 83 odsto slučajeva prema podacima Američke dermatološke akademije.

Jontoforeza

Kako izgleda tretman jontoforeze? 

U plitke kadice s vodom stavljaju se šake ili stopala, za pazuh postoje posedne elektrode, i potom se pušta jednosmerna galvanska struja. Bola nema, a pacijent oseća samo blago peckanje. Terapija traje oko 30 minuta, a radi se svaki drugi dan. Za optimalan rezultat,  prosečno je potrebno između 10 i 12 tretmana.

Laser uništava lojne žlezde a botoks je najpopularniji 

Laseri -1064-nm i Nd YAG trajno uništavaju znojne žlezde tako što laserski snop deluje u potkožnom tkivu i anatomskom sloju kože, u kojem su smeštene znojne žlezde. Botoks se ubrizgava pod kožu dlanova i pazušnih jama, sprečavajući nerve da šalju signale koji stimulišu znojne žlezde. Intervencija se mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje pacijent određuje subjektivno, na osnovu intenziteta ponovnog znojenja. Najčešće je to period od četiri do 12 meseci.

FOTO: Arhiv
FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar