Studija otkrila: veštački proizveden miris sandalovine podstiče rast kose

24-05-2023

Veštački proizveden spoj koji mirisima za prostorije i za telo daje poznatu notu sandalovine vrlo je efikasan u lečenju ćelavosti, pokazalo je istraživanje. Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature Communications, ćelije  koje okružuju koren svake dlake mogu ”namirisati” umetnu sandalovinu, a taj miris produžuje ključnu fazu razvoja kose te pospešuje njen rast

Miris sandalovine utiče na rast kose

Olfaktorni receptori, koji su uobičajeno zaduženi za mirise, ne postoje samo u ćelijama nosa već ih ima i u različitim ćelijama u telu u kojima regulišu razne fiziološke funkcije. Istraživanja su pokazala da receptor OR2AT4 podstiče razvoj keratinocita, pigmentnih ćelija folikula dlake koje okružuju koren dlake i stvaraju keratin –  protein vlaknaste strukture koji je glavni sastojak kose.

Spoj Sandalore sprečava odumiranje folikula kose

Rezultati nedavno sprovedene studije pokazali su da  se OR2AT4 može stimulisati veštačkim mirisom sandalovine. Spoj Sandalore – koji je nositelj tog mirisa, sprečava tzv. apoptozu, odnosno odumiranje ćelija, povećava stvaranje faktora rasta IGF-1 i na taj način produžuje fazu rasta kose. U istom istraživanju utvrđeno je da sredstva poput Phenirata koji je također sastojak nekih mirisa, sprečavaju rast kose, jer utišavaju receptor OR2AT4.

Zapanjujuće otkriće

U svom sažetku autori ističu da njihov rad pokazuje da bi se olfaktorni receptori mogli koristiti kao ciljevi u terapijama za lečenje gubitka kose. Voditelj istraživanja Ralf Paus, profesor na University of Manchester, kaže da je to zapanjujuće otkriće. “To je prvi put da je pokazano kako se remodeliranje normalnog ljudskog mini-organa, kose, može regulisati jednostavnim mirisom koji je u širokoj upotrebi u kozmetici”, rekao je za Inverse.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar