Svesna sedacija: čak i vađenje svih zuba, izgledaće vam kao bajka

06-10-2023

Strah od stomatologa najčešće je posledica traume iz detinjstva, iz vremena kada državni zubari nisu koristili anestezije. Danas se  ovaj problem veoma uspešno rešava uz pomoć svesne sedacije koja omogućava uklanjanje straha, panike, osećaja nelagodnosti, smiruje pacijenta i ujedno omogućava stomatologu nesmetan rad

Svesna sedacija se izvodi uz prisustvo anesteziologa

Svesna sedacija se primenjuje na dva načina. Prvi vid je oralna  sedacija,  koja deluje uz pomoć  1-2 tablete koje pacijenta  opustite i umire , te na taj način olakšaju i doktoru rad. Drugi način je  sedacija intravenskim putem. Ova metoda podrazumeva prisustvo anesteziologa i uglavnom se primenjuje kod većih hirurških i stomatoloskih zahvata koji mogu trajati nekoliko sati.

Lokalna anestezija i bezbolna intervencija

Intravenska sedacija je postupak koji počinje uzimanjem anamneze pacijenta, odnosno razgovorom anesteziologa i pacijenta o detaljnom zdravstvenom stanju pacijenta. Intravenskim putem osoba se uvodi u sedaciju 10-15 minuta pre same hiruške intervencije, a potom joj se daje lokalna anestezija i započinje se intervencija.

Pacijent je u polu-svesnom stanju

Pacijent je sve vreme u polu-svesnom tj. polu-budnom stanju, koje je uvek preči izbor u odnosu na totalno uspavljivanje jer omogućava i nesmetanu komunikaciju. Samo stanje pacijenta konstantno se prati, a prisutni anesteziolog sve vreme dozira količinu sedativa do kraja stomatološke intervencije.

Po zavšetku intervencije anesteziolog polako izvodi pacijenta iz sedacije, koji se  u većini slučajeva ne seća ničega i blago je dezorjentisan, međutim drugih posledica nema. Radi bezbednog odlaska iz ordinacije, pacijentu je potrebna pratnja.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar