Testirani lek za spečavanje starenja u potpunosti podmladio organizam miševa i udvostručio im snagu. Očekuje se ispitivanje na ljudima!

15-04-2018

Stručnjaci iz Holandskog Centra za medicinu na Univerzitetu Erasmus proučavali su ćelije u organizmu koje zbog starosti više ne učestvuju u ćelijskim aktivnostima i pronašli način kako da ih eleminišu te na taj način prevare vreme.

Pronašli način kako da se reše ”uspavanih ćelija”

Naime, ćelije u takvom ‘uspavanom’ stanju – senescentne ćelije – godinama se nakupljaju i otpuštaju sve više hemikalija koje su povezane sa starenjem i upalnim procesima. Skupina naučnika predvođena dr Piterom de Kajzerom pokušala je da pronađe način koji uklanja te ćelije iz organizma:” Ponašao sam se poput pobunjenika, ljudi su mislili da sam lud što pokušavam, i prva tri puta bili su u pravu, Međutim, iz četvrtog pokušaja pronašli su mehanizam koji narušava hemijsku ravnotežu samo u senescentnim ćelijama, i time ih selektivno uništava.- rekao je de Kajzer za BBC.

DR. PETER DE KEIZER

Jednogodišnje istraživanje na miševima urodilo plodom 

Kada su lek isprobali na miševima, otkrili su iznenađujuće rezultate. U istraživanju su koristili tri grupe miševa s velikim brojem senescentnih ćelija – jednu koja je ostarila prirodnim putem (starosti kao 90-godišnjaci, kada bi bili u pitanju ljudi), jednu koja je genetski programirana za brzo starenje, i jednu koja je pokazivala simptome starosti zbog hemoterapije. Miševima su lek davali tri puta nedeljno, a eksperiment je trajao gotovo godinu dana.

Krzno miševa se vidno udvostručilo. FOTO:
DR PETER DE KEIZER

Organizam miševa se u potpunosti podmladio a snaga udvostručia

Prema rezultatima objavljenim u naučnom časopisu Cell, miševima se obnovila funkcija jetre i udvostručila se udaljenost koju bi dnevno prešli u kolu za trčanje. Takođe, u potpunosti im se oporavilo krzno: ”Nismo uopšte planirali da proučavamo promene na krznu, ali su bile toliko očigledne, da nema šanse da ih ne bi uočili, rekao je dr Kajzer. Iako nisu uočili nikakve negativne nuspojave, dr Kajzer je naglasio da ‘miševi ne govore’. Ipak, veruje kako lek ne bi smeo da ima nikakav učinak na zdrave ćelije.

Ohrabreni rezultatima istraživanja, doktor  i njegov tim nadaju se da će uskoro započeti kliničko ispitivanje na ljudima.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar