Urinoterapija hit u Americi: stručnjaci upozoravaju na opasnost bizarnog tretmana

29-07-2018

Verujemo da ste barem jednom u životu čuli od neke babe kako je urin dobar  za negu lica, ali tome naravno niste pridodali posebnu važnost. Prema pisanju Independenta , urinoterapija je u poslednje vreme postala hit u Americi , ali stručnjaci upozoravaju da izbegavate ovaj bizaran trend 

Maska od mokraće za savršen ten? 

Tretman se sastoji od prikupljanja urina, namakanje krpa u njega i zatim nanošenje tih istih krpa na lice. Kada se maska osuši lice se pere mlakom vodom. Oni koji ga praktikuju,  tvrde da je savršen lek protiv psorijaze, ekcema i da akne jednostavno čisti sa lica. Navodno, mokraćna kiselina radi snažan piling i omogućava da koža iskoristi korisne sastojke iz urina, na prvom mestu ureu.

Eksperiment sa lošim svršetkom 

Kako bi se uverila u delotvornost, novinarka Independenta odlučila je isprobati ovaj tretman , ali čini se kako se baš i nije oduševila rezultatom.  Kaže da je osetila sve, samo ne poboljšanje, a na kraju je zaradila i ozbiljnan dermatološki problem . Koža joj je bila iritirana i posle nekoliko dana je dobila osip.” Nikada ga više ne bi ponovila”, zakkjučila je.

Stručnjaci upozoravaju na bizarnost ovog tretmana 

Njujorški dermatolog Sejal Seh upozorila je žene na štetnost ovog bizarnog  tretmana: ”urin je uglavnom sačinjen od vode i u njemu ima vrlo malo uree. Sadrži manje od 5 odsto dok proizvodi za negu kože s ureom sadrže najmanje 10 odsto. Umesto mokraće mnogo je bolje da koristite jabukovo sirće ili ulje čajevca”, pojasnila je dr Seh.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar