Vinoterapija: tretmani lepote na bazi ”božjeg nektara”

30-07-2022

Čuvene Egipćanke, Grkinje i Rimljanke su koristile grožđe i vino za očuvanje svoje lepote i mladolikog izgleda kože, dok se na francuskim dvorovima sok od grožđa utrljavao u kožu, sa ciljem da joj povrati sjaj, mekoću i svežinu. Danas se takođe nude tretmani lepote bazirani na vinu, a preporučuje se i oralna konzumacija u razumnoj količini

Vino kao prijatelj kože

Danas se sa sigurnošću može reći da sok od grožđa i ulje iz njegovih semenki poseduju brojne vitamine, minerale i antioksidanse koji su esencijalni izvor lepog izgleda kože. Njihova uloga u nezi jeste da kožu zaštite od nepovoljnih spoljašnjih uticaja i da čuvaju njen kolagen od oštećenja. Dokazano je da su antioksidanti iz ulja koštica grožđa toliko snažni da gotovo neutrališu delovanje slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje kože.

Šta je vinoterapija?

Kako je otkriveno da vino i grožđe imaju antiejdžing efekat, vrlo brzo se došlo na ideju da se oni koriste u preparatima i tretmanima koji će koži vratiti vlažnost, izbrisati bore i stimulisati stvaranje kolagena i elastina. Prvi velnes (wellness) centar sa vinoterapijom i ovakvom vrstom tretmana otvoren je još 1999. godine i bio je fokusiran na podmlađivanje kože lica i tela i održavanje dobrog zdravlja. Koristio je sve blagodeti plodova grožđa i vrhunskog vina kako bi svojim posetiocima obezbedio neprevaziđeno uživanje i oporavak organizma.

Tretmani od grožđa i vina

Wellnes centri specijalizovani za vinoterapiju iskoristili su sve delove plodova za izvođenje kozmetičkih procedura, ali i za izradu preparata. Tako se od soka, ekstrakta, ulja i gnječenog grožđa pripremaju pilinzi, kupke, oblozi, pakovanja i maske za lice. Naravno, tretmani su dopunjeni i različitim sortama vina, koje su se aplikovale spolja, ali da bi se pojačao njihov efekat preporučuje se i oralna konzumacija. Kozmetičkim pripravcima od grožđa, često se  dodaju i neke druge aktivne i blagotvorne sirovine, poput lekovitog blata, mineralne vode, meda, biljnih i eteričnih ulja.

FOTO: Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar