Zaboravite protetske radove , stižu veštački uzgojeni zubi

24-06-2018

U bliskoj budućnosti, stomatolozi  bi mogli da leče pacijente laboratorijski, pomoću umetno uzgajanih zuba.  Oni će izgledati kao i vaši prirodni i ponudiće mogućnost mnogo jeftinijeg rada u odnosu na zahtevne protetske operacije.  Ipak celi projekat je još uvek u eksperimentalnoj fazi i usavršava se , kako bi bio dostupan za šire mase.

Ovu inovaciju najavljuje nam činjenica da su istraživači uspeli stvoriti tvrdu gleđnu strukturu koja čini spoljni deo zuba. Ranije su vrlo uspešno stvorili i unutrašnjost zuba ali do sada još niko nije uspeo oblikovati spoljni deo. U osnovi genetičari su uspeli identifikovati gene koji uzrokuju rast i stvaranje enamela odnosno gleđi.

Studija američkog tima sa državnog univerziteta u Oregonu je otkrila da „transkripcijski faktor“ zvan Ctip2 jest odgovoran za stvaranje gleđi u ćelijama zvanim ameloblasti. Ovaj faktor ima i druge funkcije u organizmu kao što je imunitet i rani razvoj kože i nerva.

„Nije uobičajeno za gene da imaju mnogostruku ulogu, i pre nismo znali šta reguliše produkciju zubne gleđi. Ovo je prvi trankripcijski faktor ikad otkriven koji kontroliše formiranje i sazrevanje ameloblasta koji stvaraju gleđ. Još je puno posla potrebno kako bi se sve ovo moglo primeniti na ljudima, ali u principu bi trebalo da funkcioniše. To bi zaista bila super stvar, potpuno nov pristup stomatologiji“ , kazao je Dr Chriss Kioussi, glavni istraživač ove studije objavljene u žurnalu američke akademije nauka.

„Ukoliko se nađe neki način za uzgoj ameloblasta koji stvaraju enemel, onda možemo naći način kako da popravljamo zube. Savki gen povezan sa ovim je vredan ispitivanja. Što više znamo o njima, više informacija imamo za pravljenje biološkog modela za popravku zuba”, zaključio je Paul Sharpe – ekspert za razvoj  sa stomatološkog instituta King’s College iz Londona.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar