Pisac i kolumnist George Monbiot je sproveo istraživanje kako bi saznao, jesu li ljudi 70-ih jeli više nego danas? Otkrio je i da li su poslovi danas teži nego što su bili tada?
Istraživanje dalo zanimljive rezultate
Sigurno ste primetili na crno belim fotografijama iz 70-h, da su svi ljudi na prepunim plažama, mršavi. Da li je moguće da su tada svi bili vitke građe ili je reč o nečem drugom? Pisac i kolumnist George Monbiot sproveo je istraživanje, kako bi došao do odgovora. Na opšte iznenađenje, otkrio je da su 1970-ih ljudi jeli više nego danas ali i da su poslovi danas teži, nego što su bili tada. Iako je često uvaženo drugačije mišljenje, pokazalo se da se deca 70-ih i današnja – jednako kreću.
Konzumiramo mnogo šećera i nezdrave hrane
Međutim, postoji jedna bitna razlika. Ljudi danas jedu više šećera, kojeg sadrže mnogi proizvodi. Dakle, u prošlosti su ljudi jeli više ali drugačije. Danas po osobi kupujemo duplo manje svežeg mleka ali pet puta više jogurta, tri puta više sladoleda i čak 39 puta više mlečnih poslastica. Kupujemo 50% manje jaja nego 1976. godine ali za trećinu više žitarica za doručak. Jedemo i dvostruko više grickalica; dumplo manje celog krompira ali tri puta više čipsa. Iako je direktna kupovina šećera naglo pala, povećana je konzumiracija šećera kroz pića i konditorske proizvode.
Industrija hrane nas obmanjuje i vara
‘Do ovakve promene u ishrani nije došlo slučajno. Kao što je Jacques Peretti tvrdio u svom filmu ‘Muškarci koji su nas udebljali’, prehrambene kompanije su uložile velika sredstva u dizajniranje proizvoda koji koriste šećer da zaobiđu naše prirodne mehanizme kontrole apetita. Isto tako su uložili u pakiranja i promociju ovih proizvoda da bi razbili ono što je ostalo od naše odbrane, uključujući korišćenje podsvesnih mirisa. Oni zapošljavaju armiju naučnika i psihologa za hranu, ne bi li nas prevarili da jedemo više nego što nam je potrebno, dok njihovi oglašivači koriste najnovija otkrića u neuronauci da savladaju naš otpor’, tvrdi Monbiot.
FOTO: screenshot