Bakterije uništavaju kožu: na ovim ih mestima sigurno niste očekivali

10-02-2020

Da li ste se ikada zapitali šta uzrokuje najveća oštećenja na koži? Sunčeva svetlost, toksične komponente u kozmetici ili loše navike? Sve navedeno zaista je štetno za kožu, ali neprikosnoveni neprijatelj su bakterije ,koje se nalaze na mestima na kojima ih najmanje očekujemo

Pravilo 3 sekunde

Ukoliko vam četkica kojom nanosite šminku, šešir ili ruž padnu na pod, čak iako ih odmah podighnete, bakterije su se već nastanile. Ukoliko nastavite šminkanje na kožu nanosite štetne čestice protiv kojih ćete se dugo boriti. Takođe ne preporučujemo da koristite ni tuđe kistove za šminkanje, jer osim što nije higijenski, a taj se način mogu preneti i neke kožne bolesti ili izazvati alergijska reakcija.

Jastučnica

Iznenadili biste se kada bi znali, da se neverovatno velika količina mikroba se nalazi na vašoj jastučnici.Osim zagađanja iz okoliša:  nnoj, noćna krema i mrve ćelije kože doprinose stvaranju bakterija koje se talože na vašoj posteljini. Iz tog razloga, preporučuje se menjanje jastičnica jednom u tri dana. Dermatolozi ističu kako je korišćenje omekšivača zabranjeno,  ukoliko želite zdravu kožu.

Prekomerna higijena

Tačno je da se prašina nakuplja na licu tokom dana, ali to ne znači da morate da operete lice nekoliko puta dnevno. Optimalno će biti pranje 2 puta dnevno, ujutru i uveče. U suprotnom, koža gubi zaštitnu barijeru i postaje osetljiva na mikrobe i bakterije.Ovo postaje posebno opasno ako pilinge koristite vrlo često, jer na taj način uklanjate ceo zaštitni sloj dermisa i ostavljate kožu bez odbrane.

Vodite računa sa čime brišete lice

Prema rečina mnogih dermatologa, peškir za lice je pravo leglo bakterija i mikroba ukoliko se koristi predugo. Razlog je taj što se na vlažnom materijalu štetni mikroorganizmi razmnožavaju neverovatno brzo. Preporučuje se korišćenje peškira u roku od 2 dana i korišćenje dva zasebna, jedan za lice, a drugi za telo.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar