Od kljova do lepih zuba za samo sat vremena

06-02-2024
Featured Video Play Icon

Ribbond ili adhezivni kompozitni most je dentalna nadogradnja koja se postavlja bez brušenja zuba. Prednost mu je brzo vreme izrade a mana , loša funkcionalnost. Ugrađuje se u dva slučaja: kada pacijent nema dovoljno financija za kvalitetniji materijal, ili češće kao privremeni rad – dok se čekaju keramičke nadogradnje prilikom rekonstrukcije zuba

Pre stomatološke intervencije

Šta je adhezivna nadoknada?

U savremenoj stomatologiji postoji više načina za nadoknadu zuba koji nedostaje, uključujući primenu implantata, te metalo-keramičkih i keramičkih sistema. U zbrinjavanju minimalne krezubosti tj. nedostatka jednog zuba kao alternativni metod može se koristiti minimalna nadoknada – adhezivni most. Zahvaljujući razvoju adhezivne stomatologije, danas je moguće uspostaviti snažnu vezu između nadoknade (kompozitne nadoknade ojačane vlaknima) i zúbā, posredstvom kompozitnih cemenata, što obezbeđuje trajnost nadoknade.

Ribond trake služe kao nosač koji se oslanja na dva susedna zuba

U kojim slučajevima se pravi adhezivni most?

Adhezivni most (adhezivna nadoknada) koristi se najčešće u bočnoj, a ponekad i u frontalnoj regiji, u uslovima kada su susedni zubi konzervativno sanirani, uz postojeći nedostatak zuba između njih. Ovo je idealno rešenje za pacijente koji su izgubili jedan zub (usled traume, povrede, vađenja itd.), a hitno im je neophodna nadoknada izgubljenog zuba, ili u situaciji kada im trenutna finansijska situacija onemogavaća pravljenje definitivne, dugotrajne protetske sanacije.

Posle intervencije

Koliko je potrebno vremena da se napravi adhezivni most?

Adhezivni most pravi se u stomatološkoj ordinaciji, tokom samo jedne posete stomatologu, tako što se za relativno kratko vreme dobija gotova nadoknada. Za njegovu izradu koriste se posebna ribbond vlakna koja povezuju dva zuba nosača te kompozit. Adhezivna nadoknada je minimalno invazivan vid terapije, a osim toga predstavlja i estetski uspešan, brz, pouzdan, efikasan i jeftin tretman. U videu na vrhu teksta pogledajte kako je u samo sat vremena rešen problem pacijentkinje kojoj su falila dva prednja zuba.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar