Namirnice koje utiču na starenje i probleme s kožom: dijetalna hrana je na vrhu liste

06-02-2024

Koža može puno toga reći o vašem načinu života kao i opštem zdravstvenom stanju. Kako se odnosite prema svojoj koži može se videti upravo iz hrane koju unosite u telo.  Ovo su najčešći estetski problemi kože lica i namirnice koje su im uzrok

Prerano starenje kože

Među top namirnicama koje uzrokuju prerano starenje kože su niskokalorični krekeri.  Zašto: Niskokalorična hrana brzo podiže nivo šećera u krvi. Dugoročno, takve nagle promene mogu dovesti do preranog starenja kože, pa ona postaje suva. Ovu “alternativnu hranu s malo masnoće” svakako je bolje zameniti pravom hranom. Istraživanja su pokazala da je gotovo sva dijetalna hrana loša za organizam, iako su vas brojne reklame uverile da je smatrate zdravom.

Bore na čelu i suvoća kože

Hrana koja uzrokuje bore na čelu i suvoću kože su šećeri i zaslađivači. Zašto: Šećer uzrokuje uništavanje kolagena i elastina, elemenata koji su posebno aktivni u području čela s obzirom na to da upravo tamo ima najmanje masti. Zaslađivači imaju isti učinak kao i šećer, ali fruktoza uništava kolagen više nego što to čini obični šećer. Za prevenciju je najbolje što češće konzumirati losos, morske alge, ćuretinu i peršun jer su dobar prirodni izvor kolagena.

Osećaj prljave kože

Hrana koja uzrokuje osećaj prljave kože su prirodni sokovi i smoothieji.  Zašto: Naime, vlakna su odgovorna za sve procese čišćenja u telu, a  nalaze se u voću i povrću. Prilikom izrade smoothieja, vlakna se seckaju, odnosno nestaju. Dakle, ako ne jedete neku drugu hranu koja sadrži mnogo vlakana, smanjuje se sposobnost tela da se samo čisti. Ukoliko konzumirate mnogo prirodnih sokova i smoothieja, obavezno u ishranu uključite pasulj i suvo voće.

Kapilari na nosnicama i kapcima

Začinjena hrana odgovorna je za problem s kapilarima na nosnicama i kapcima. Zašto: Začinjena hrana povećava brzinu svih procesa u telu: poboljšava metabolizam, povećava telesnu temperaturu kao i brzinu protoka krvi. Čestom konzumacijom takvih namirnica, krv počinje brže da teče kroz kapilare, pa oni postaju vidljiviji na koži. Ako primetite kapilare na svojoj koži, to znači da se u vašim krvnim sudovima događa nešto loše. Trebalo bi da ustalite svoj raspored spavanja, smanjite nivo stresa, poboljšate ishranu i više se krećete.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar