Muškarce ne privlače hrabre žene čak ni ako su atraktivne

04-02-2024

Rezultati studije objavljeni  u naučnom časopisu “Evolucija i ljudsko ponašanje”, pokazali su kako  muškarcima nije posebno privlačno ako je žena hrabra čak ni ako je atraktivna. Istraživači objašnjavaju da se razlog za to krije u evoluciji, tj. u navici muškaraca da se osećaju kao jači pol

Žene vole heroje, kod muškaraca suprotno

Studija sprovedena na Univerzitetu u Sauthemptonu, pokazala je da su ženama ratni heroji atraktivniji nego “obični” vojnici ili muškarci koji pokazuju hrabrost na drugim poljima kao što su sport ili pomaganje nakon katastrofa. Međutim, kada je reč o muškarcima, ispostavilo se da im ženski heroizam nije posebno privlačan.

Istraživanje na uzorku od 92 žene

Stručnjaci ispitanicama uključenim u studiju, pokazali hipotetičke profile pripadnika suprotnog pola kako ispoljavaju različite nivoe herojstva u različitim kontekstima kao što su ratno stanje, posao, sport itd. Učesnice su odgovarale na različita pitanja kako bi se otkrilo koliko su im ovi profili atraktivni. Pokazalo se da bi većina najradije izašla s vojnikom koji je odlikovan medaljom za hrabrost.

Žene vole hrabre vojnike izložene opasnosti

Ista skupina naučnika, sprovela je novi eksperimet u Holandiji na uzorku od 159 žena i 181 muškarca. Pokazalo se da su vojnici koji su hrabrost pokazali u ratu, ženama privlačniji od onih koji su pomagali lokalnom stanovništvu, nakon prirodnih nepogoda. U slučaju muškaraca je situacija obrnuta. Utvrđeno je da žene koje su u vojnoj službi  ili su spremne da rizikuju zarad drugih,  nisu privlačne muškom polu, bez obzira na njihov izgled!

Samo muškarci imaju koristi od pokazivanja hrabrosti

“Ovo dokazuje hipotezu da razlike među polovima u međugrupnim sukobima imaju evolucijsko poreklo jer samo muškarci imaju koristi od pokazivanja hrabrosti”, kaže psiholog Jost Leunisen, koautor studije. ”U svetlu fizičkih opasnosti i reproduktivnog rizika, učešće u međugrupnoj agresiji možda nije održiva reproduktivna strategija za žene. To je razlog više da nastave biti hrabre, Evolucija podrazumeva da se stvari neprestano menjaju, pa će se tako muškarci vremenom prilagoditi na žensko herojstvo, zar ne?” zaključio Leunisen.

FOTO: screenshot

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar