Bio kozmetika: potpuno organsko ne znači nužno i dobro

12-12-2020

Prilikom odabira kozmetike, “organsko” definitivno zvuči privlačnije nego “hemijsko” ili “veštački proizvedeno”, ali čini se da bi takva uverenja mogla biti čista iluzija, piše BrightSide 

“Bez hemikalija” je ponekad lažno oglašavanje

Ako na etiketi vidite reč “prirodno”, to ne znači da je proizvod potpuno bez hemikalija. Reč hemijski  ponekad zvuči nepotrebno preteće, ali čak je i voda hemijska tvar. Uz to, dermatolozi opozoravaju da “prirodni” proizvodi nisu toliko dobro istraženi kao ni zakonski regulisani. Kako bi izbegli lažno oglašavanje, počnite čitati popis sastojaka koji se nalazi na eliketi straga, umesto da verujete onome što piše na prednjoj strani proizvoda.

Potpuno prirodni proizvodi imaju vrlo kratak rok trajanja

Organski sastojci u proseku traju tri meseca pa će vam često obnavljanje zaliha biti prioritet. Posebno treba paziti da ne upotrebljavajte prirodne proizvode nakon isteka roka upotrebe jer se u njima može razviti buđ kao i bakterije, pogotovo ako sadrže vodu. Nanošenje takve kozmetike može da izazove neke dermatološke probleme ili alergijsku reakciju, koje svakako želite da izbegnete.

Neprerađeni prirodni sastojci mogu biti izuzetno štetni

Kada se sastojci formuliraju u laboratoriji, bez obzira na to jesu li sintetski ili prirodni, njima se manipuliše na način koji zadržava samo njihova najbolja svojstva, dok se ostatak  filtrira. Ukoliko pogledamo aloe veru, vrlo popularni umirujući sastojak mnogih krema, videćemo da sirovi sok ove biljke  sadrži kancerogene tvari koje mogu da uzrokuju kancer. Upravo zato,prerađeno ne mora nužno značiti loše.

Prirodni piling šteti više od hemijskog

Piling je vrlo koristan tretman za kožu jer uklanja mrtve ćelije s njene površine i omogućuje regeneraciju lica (ili mekog drugog dela). Međutim, prirodni pilinzi su mnogo grublji prema vašoj koži. Šećer, koji je jedan od najpopularnijih sastojaka organskih pilinga, ima velike molekule koje bruse vašu kožu, uzrokujući sitne ogrebotine. S druge strane, hemijski su pilinzi iznenađujuće nežniji i efikasniji. Obe metode moraju se pravilno koristiti, zato se uvek prvo obratite dermatologu.

Visok rizik od preosetljivosti i alergije

Vrlo često, ljudi koji se okreću prirodnoj nezi kože, već pate od preosetljivosti kože, pa pretpostavljaju da se ona tako čisti od hemijskih sastojaka kojima je ranije bila tretirana. Međutim, mnogi prirodni sastojci, poput eukaliptusa, ružmarina, ulja čajevca, a posebno oni na bazi citrusa, mogu da izazovu alergijsku reakciju. Istodobno, proizvodi koji su nastali  u laboratoriji, puno su stabilniji, manje kiseli i izrađeni su posebno za osetljivu kožu.

Nisu svi parabeni zastrašujući

Parabeni i konzervansi su ono što proizvode održava stabilnima i pomaže našoj koži da ih apsorbira. Nema konačnih studija koje potvrđuju da nam parabeni apsolutno uvek nanose štetu, zbog čega su generalno prepoznati kao sigurni ali  sve dok čine manje od 0,1% sastojka u proizvodu.  Uz to, parabeni se mogu prirodno pojaviti u voću, poput borovnica, jagoda i maslina.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar