Detoksikacija tela od štetnih nusproizvoda masti produžava životni vek

30-04-2024

Istraživači sa Univerziteta Virdžinija, dobili su zanimljive rezultate studije koja se bazirala na starenju. Naime, otkrili su  potencijalni način za produžetak životnog veka detoksifikacijom tela od štetnih nusproizvoda masti

Eliminacijom nusprodukta  masti do dužeg života

Glicerol i gliceraldehid su štetni nusprodukti masti, čijom eliminacijom iz tela se produžava  životni vek. Istraživači su utvrdili da aktivacijom dve enzimske vrste koje su dobro proučavane u detoksikaciji etanola, mogu da pokrenu anti-aging odgovor i poboljšaju zdravlje i životni vek mikroskopskih glista koje se nazivaju C. elegans,  za 50%. Ovaj mehanizam se naziva AMAR, što bi značio ”posredovan anti-aging odgovor”.

.

Enzim ima isti učinak i na pivski kvasac

Istraživači su takođe potvrdili da isti enzim ima slične korisne efekte na životni vek u drugom laboratorijskom modelu, pivskom kvascu. Takođe su proučavali aktivnost gena kod životinja, uključujući ljude, koji su podvrgnuti postu ili ograničenju kalorija, a koji su poznati po produženju zdravog životnog veka i životnog veka. Ustanovili su da su nivoi anti-aging enzima povećani kod svih testiranih sisara, uključujući i ljude.

Otkriće koje otvara nove mogućnosti

Iako se rezultati u laboratorijskim modelima ne moraju uvek poklapati sa ljudskim, ovi rezultati su obećavajući i mogu dovesti do razvoja lekova koji mogu da aktiviraju anti-aging proces kod ljudi. Važno je napomenuti da su istraživači bili iznenađeni činjenicom da aktivacija autofagije, procesa koji obnavlja slomljene i stare delove naših ćelija, nije bila neophodna za produženje životnog veka. Ovo otkriće otvara nove puteve za istraživanje zdravog starenja i dugovečnosti.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar