Paradajz je prepun vlakana, vitamina, minera i fitonutrijentima i zbog toga je nezamenljiv na svakoj trpezi. Da biste iskoristili lekovita svojstva paradajza, možete ga jesti sirov ili skuvan u različitim jelima
Eliksir zdravlja u letnjim mesecima
Bogat je vitaminima B6, C i K, sadrži beta karoten, biotin, niacin, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink i selen, kao i mnoge organske kiseline poput limunske i jabučne koje određuju karakterističan ukus paradajza. Zbog visokog sadržaja antioksidanata paradajz je pravi eliksir zdravlja.
Spečava anemiju, čuva zube i kosti
Kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C, koje sadrži paradajz, pomaže u sintezi hemoglobina i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, čime pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta anemije. Zbog toga što sadrži vitamin C, kalcijum i fosfor, paradajz je veoma dobar za zdravlje kostiju i zuba.
Čuva srce i štiti kožu od starenja
Paradajz poboljšava rad srca pomažući u snižavanju pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Takođe sprečava oksidaciju holesterola, što je jedan od prvih koraka u stvaranju aterosklerotičnih plakova. Likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Pošto je bogat vitaminima A i C, to ga čini korisnim smanjujući starenje kože i uklanjajući nedostatke na koži.
Foto: arhiv