Šta su zanoktice i kako ih se rešiti?

19-07-2019

Zanoktica je upalni proces na korenu nokta. Nastaju zbog toga što nokat raste mnogo brže nego kožica oko njega, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja i pucanja te stvaranja ranica. Saznajte kako da se brzo rešite ovog problema 

Uzrok pojave zanoktica

Uzrok pojave zanoktica je najčešće preterano suva koža ili nedostatak gvožđa i vitamina u telu. Ukoliko niste uspeli da sprečite pojavu zanoktica, trebalo bi da naučite kako da ih izlečite pre nego što problem postane dublji. Generalno, brzo i uspešno se leče tako što ćete naneti deblji sloj kreme na njih i ostaviti da deluje u toku noći. Ipak, ako je problem veći, treba se ozbiljnije njime pozabaviti.

Pažljivo odrežite zanokticu

Ukoliko imate blaži oblik zanoktica, očistite zonu oko noktiju mlakom i sapunjavom vodom. Možete koristiti bilo koji tip gela za tuširanje koji imate kod kuće, ali ipak preporučujemo da to bude neki blagi i neutralan, kako ne biste dodatno iritirali kožu. Mlaka voda omekšaće zadignutu kožu i olakšaće sečenje. Potom, pažljivo isecite zanokticu odgovarajućim priborom, tj. manjim makazama ili grickalicom, kako biste mogli da napravite rez što bliže koži.

Ukoliko se pojavila infekcija posetite lekara 

Pribor za sečenje prethodno operite vodom i sapunom, dobro ga osušite i dezinfikujte alkoholom i vatom. Ukoliko je zanoktica bolna, nanesite antibiotsku kremu. Ukoliko imate otvorenu ranu, uverite se da je krema pogodna ili sačekajte da se rana zatvori. Ako primetite da je koža oko rane crvena, vruća i upaljena, to je znak da se pojavila  infekcija. U tom slučaju, posetite lekara, koji će vam prepisati terapiju, kako se stanje ne bi pogoršalo.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar