Cink – leči problematičnu kožu, čuva živce i smanjuje umor

19-07-2021

Cink je mineral koji je organizmu neophodan, budući da je zaslužan za održavanje imunog sistema i kognitivnih funkcija u uslovima zagađenja životne sredine. Pored toga doprinosi smanjenju umora i stresa, a veliki je i saveznik u lečenju problematične kože

Mineral u službi lepote

Pored naučno dokazanih pozitivnih efekata na ljudski organizam, cink u poslednje vreme postaje mineral koji se intenzivnije eksploatiše u industriji lepote. Brojne kozmetičke kuće uključuju cink viskoko na listu sastojaka u proizvodima, navodeći da ovaj mineral značajno doprinosi smirivanju iritacija na koži, kao i otklanjaju upala i njihovih posledica. Cink možete primenjivati u direktnoj nezi kože lica, što će posebno obradovati osobe za problematičnom kožom. Maske za lice u kojima se nalazi cink doprinose smanjenju upalnih procesa na koži, dubinski čiste pore od nečistoća, regulišu lučenje sebuma i isušuju postojeće bubuljice na licu.

Cinkova pasta, leči bubuljice i čisti kožu

Cinkova pasta – mešavina cink oksida, vazelina i talka odličan je saveznik u nezi problematične kože lica. Cinkovu pastu nekoliko puta dnevno nanesite na bubuljicu. Ovakav tretman upaljenih zona doprineće bržem sazrevanju bubuljice i smanjiće mogućnost pojave ožiljaka i fleka na upaljenoj zoni. Cinkova pasta prodire u dublje slojeve epidermisa, tako da dubinski pročišćava pore. Koža ne razvija rezistentnost na cink, tako da cinkovu pastu možete koristiti za dodatnu negu kože lica duži vremenski period.

Pronađite cink u namirnicama ili suplementima

Cinkom obiluju namirnice poput: jaja, kikirikija, spanaća, crvenog mesa, žitarica, ostriga, semena bundeve i mleka, a može da se koristi i u vidu  suplemenata, odnosno dodataka ishrani.  Neophodno je da vodite računa o količini cinka koju unosite u organizam jer količine između 150 i 500 miligrama dnevno, mogu biti toksične i zabeleženi su medicinski slučajevi poremećaja u radu i funkcionisanju nervog sistema. Ovome značajnu pažnju treba da posvete osobe koje cink konzumiraju kroz suplemente.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar