EU zabranila upotrebu amalgamskih plombi

11-11-2018

Uredbom Evropskog parlamenta i veća o živi,  prošle su godine donesene nove odredbe  i uveti za upotrebu i njeno skladištenje. Na temelju toga, od 1. januara  2019. , zubni amalgam sme se upotrebljavati samo u obliku unapred doziranih kapsula, a stomatolozima se zabranjuje upotreba žive u rasutom obliku

Direktiva EU o zabrani 

Sudeći prema novim direktivama EU, amalgamske plombe, u narodu popularno zvane crne plombe, koje ima većina stanovnika Srbije, postepeno će otići u historiju. Za ukidanje amalgamskih plombi pobrinut će se Direktiva EU-a od 1. jula 2018. godine, koja i govori o zabrani amalgamskih plombi u ustima.

Od sledeće godine samo bele plombe 

Uskoro će dakle, zube ukrašavati samo bele plombe, koje mnogi i sada stavljaju, ali koje se dodatno plaćaju kao stomatološki nadstandard. Takođe, svaka država članica EU,  do 1. jula 2019. , trebala bi izraditi nacionalni plan o merama koje planira sprovesti kako bi postupno ukinula upotrebu zubnog amalgama. U ovoj Direktivi EU-a,  problem je više u ekologiji nego u zdravlju, budući da su amalgamske plombe zdravstveno ispravne.

Bele plombe su kvalitetnije i estetski prihvatljivije 

Osim što je razlika u beloj i crnoj plombi vizualna, razlika je u i kvalitetu materijala. Naime, kako bi postavio crnu plombu,  stomatolog mora izbušiti rupu u zubu, staviti sloj “cementa” , a potom na njega i  crnu plombu.  Kod postavljanja bele plombe,  stomatolog mora napraviti jetkanje (stavljanje najčešće plave kiseline), zatim bond (stavljanje vezivnog sredstva) i tek tada staviti belu plombu. Dakle, postavljanje bele plombe duže se radi i upotrebljava se više vrsta materijala.

Na tržištu postoje jeftinije i skuplje verzije plombi i lepaka, pa će konačna cena koju plaća pacijent zavisiti  o vrednosti materijala koji mu se ugrađuje.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar