Fenolski piling se izbegava zbog mogućih komplikacija

19-03-2024
Featured Video Play Icon

Iako je u poslednje vreme izuzetno popularan na društvenim mrežama,  fenolski piling kompletnog lica će o preporučiti retko koji stručnjak. Koji je razlog tome, otkriva prof dr Aleksandar Krunić, spec dermatologije i dermatohirurgije 

Šta je fenolski piling?

Fenolski piling je vrsta hemijskog pilinga koji se koristi za tretiranje različitih kožnih problema poput dubokih bora, ožiljaka od akni, pigmentacija i drugih nedostataka kože. Ovaj piling koristi fenolnu kiselinu, snažan hemijski spoj,  kako bi uklonio gornje slojeve kože i potaknuo regeneraciju kože. Međutim, fenolski piling je vrlo jak i agresivan tretman i  nosi visok rizik od nuspojava i komplikacija.

Dovodi do komplikacija i gubitka pigmenta

Taj pilig je bio izuzetno popularan do uvođenja CO2 lasera. Piling sa fenolom dovodi do kompletne koagulacione nekroze celog lica i onda se jednostavno ta koža u velikom sloju skida. Taj piling ima dosta komplikacija, zato što fenol je toksičan. Nekad može da dovede do srčane aritmije. Mora da se radi sa monitorom i izaziva hipopigmentacije. Znači, gubitak pigmenta kože, kaže dr Aleksandar Krunić, stručnjak za koži u MOHS hiurgiju.

CO2 laser je  sigurnija alternativa fenolskom pilingu

”CO2 laseri su mnogo bolja stvar od fenolskog pilinga, posebno CO2RE laser koji je jedan od najnovijih lasera koji je izašao iz Candela korporacije i dostupan je u Srbiji. Kao šta znate, taj laser je dosta zamenio ulogu fenolskog pilinga, tako da ja fenolski piling ako radim, radim isključivo u perioralnoj regiji, znači oko usana…a sve drugo radim sa laserom”, zaključuje dr Krunić.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar