Fimoza i cirkumcizija: odstranjenje problematičnog viška prepucijuma

18-08-2023

Fimoza prestavlja nemogućnost prevlačenja prepucijuma, odnosno kožice preko glavića penisa,  uzrokovano suzenjem spoljasnjeg otvora. Zlatni standard za rešenje ovog problema je hirurško obrezivanje, odnosno odstranjenje viška prepucijuma 

Najčešći uzroci fimoze

Fimoza se može podeliti na fiziološku, primarnu i stečenu. Najčešći uzorci fimoze su: nedovoljno elasticnost prepucijuma, suženje otvora kožice, adhezije,  urodjeni skraćeni frenulum -resica sa zadnje strane glavića , obliterirajući i sklerozirajući balanitis koji nastaje kao posledica ponavaljućih zapaljenja kožice.

Problemi koje uzrokuje fimoza

– Crvenilo i svrab kožice
– Bolni i otezani odnosi i mokrenje
– Neadekvtna ejakulacija i smanjena plodnost
– Infekcijame
– Nemogućnost mokrenja
– Baloniranje kožice pri mokrenju (najčešće kod dece)
– Dugotrajno ponavljajuće infekcije koje mogu dovesti do prekancerozih i kanceroznih lezija

Cirkumcizija – hirurško odstranjenje viška prepucijuna

Najefikasnije rešenje fimoze kod odraslih je cirkumcizija, koja se najčešće izvodi u uslovima lokalne anestezije ili ređe opšte anestezije. Tokom intervencije se delimičnom ili totalnom resekcijom ukljanja višak prepucijuma.  Tokom postoperativnog  toka u potpunosti je moguće neometano  funkcionisanje pacijenta, a  potpuni oporavk se postiže u proseku za oko 14 dana.

Prednosti ovog zahvata

Prednosti obrezivanja su pre svega povećana higijena, smanjenje učestalosti infekcija, smanjena incidienca polnih bradavica i karcinoma penisa, kao i normalizovanje mokrenja i izmokravanja kod onih kod kojih je samo suženje kožice dovelo do poremećaja, kao i produžavanje vremena do postizanja ejakulacije.

FOTO: arhiv

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar