Genetički testovi za alopeciju: inovativan način za savršenu terapiju

21-12-2021

Genetički testovi za alopeciju istovremeno analiziraju, genske faktore i druge relevantne karakteristike pacijenta. Lekarima pružaju mogućnost individualnog pristupa u  lečenju  alopecije kao i iznimnu preciznost dijagnostike

Šta je genetički test za alopeciju i kome je namenjen?

Ovi testovi su namenjeni svima koji žele utvrditi kako njihova genetika utiče na tretiranje alopecije,  osobama koje imaju obiteljsku anamnezu ove bolesti te svima onima koji su bezuspešno koristili različite tretmane za parcijalni ili potpuni gubitak kose. Testom se analizira 48 genskih  varijacija, povezanih s alopecijom unutar 13 različitih gena. Dakle, test utvrđuje genetsku predispoziciju za bolesti vlasišta što omogućuje lakši odabir prikladne opcije lečenja, koja je u potpunosti prilagođena pacijentu, kao i predispoziciji za gubitak kose.

.

Kako izgleda postupak?

Sam postupak je veoma brz i jednostavan, a sprovodi se uzimanjem brisa iz usta, koji traje jednu minutu. Vaš uzorak se potom adekvatno pohranjuje i šalje u specijalizovanu gensku laboratoriju. Sledeći korak je ispunjavanje upitnika o vašoj anamnezi i zdravstvenom stanju, koje ćete obaviti zajedno s lekarom. Kompletan proces odvija se u strogo kontrolisanim uslovima, koji garantuju sigurnost i zaštitu ličnih podataka i DNA samog pacijenta – koji se koristi isključivo u ovu svrhu, a sve pod nadzorom sertifikovanih genetičara. Na rezulat testa se obično čeka s 4-5 nedelja.

Individualna terapija u lečenju opadanja kose

U borbi s alopecijom ponekad je dovoljna jedna metoda, ali lekar može da preporuči i kombinaciju tretmana – kako bi se zaustavilo napredovanje gubitka kose, tj. kako bi se kvalitetno obnovila izgubljena kosa. Stručnjaci preporučuju  mezoterapiju kose i vlasišta te PRP terapiju krvnom plazmom. Ovi tretmani dubinski hrane i oporavljaju folikule kao i ostale ćelije vlasišta te pomažu očuvanju i ponovnom rastu kose.  U određenim slučajevima, jedino moguće i trajno rješenje je presađivanja kose FUE metodom.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar