Hormoni koji su odgovorni za lepotu i zdravlje žene

08-05-2023

Hormoni su nezaobilazan i veoma bitan deo ’slagalice’ našeg organizma. Oni su odgovorni za hormonsku pozadinu žene, uključujući dobro raspoloženje, lepotu, sposobnost začeća i rađanja deteta. Otprilike 100 hormona “živi” u našem telu, ali pet najvažnijih je poznato nauci

DHEA

DHEA (dehidroepiandrosteron) je muški polni hormon. Za žene je ovo hormon mladosti koji je odgovoran za mnoge funkcije u telu. Odgovoran je za mišićni tonus, zdravlje krvnih sudova i elastičnost kože. Nakon 30 godina, nivo DHEA u ženskom telu se smanjuje, zbog čega počinje proces starenja. Da biste prirodno povećali nivo ovog hormona, u svoju ishranu uvrstite zdrave masti: orašaste plodove, semenke, masnu ribu, avokado.

Testosteron

Iz škole se zna da je testosteron muški polni hormon. Njegov višak u ženskom telu manifestuje se prekomernim rastom dlačica, aknama na leđima i grudima, seboroičnim dermatitisom, menstrualnim nepravilnostima. Ali, nažalost, ne možemo bez testosterona. Ovaj hormon igra važnu ulogu za žensku seksualnost i proizvodnju energije. U ovom slučaju će posebni dodaci koje je odobrio lekar pomoći u obnavljanju hormonske pozadine, kao i zdravom načinu života: redovne vežbe.

Melatonin

Esencijalni hormon sna koji ima mnogo pozitivnih efekata. Prvo melatonin smanjuje stres. Drugo, sprečava rizik od raka. Treće, bori se protiv preranog starenja. Pomoću ishrane možemo održavati nivo melatonina. Ovaj hormon se formira iz aminokiseline triptofan. Ako u 17:00 počnete da jedete hranu bogatu triptofanom, a zatim pojedete malo sušenog voća (glukoza je brzi provodnik triptofana direktno u mozak), tada će vam biti mnogo lakše zaspati.

Estrogen

Grupa hormona koje jajnici neprestano proizvode od početka puberteta do početka menopauze. Oni regulišu menstrualni ciklus i reproduktivni sistem, štite krvne sudove od stvaranja holesterolnih plakova na zidovima, poboljšavaju elastičnost kože i regulišu rad lojnih žlezda. Oni su odgovorni za snagu kostiju. Sa hormonalnom neravnotežom kod žene dolazi do menopauze, pamćenje se pogoršava, pojavljuju se bore, emocionalno stanje postaje nestabilno. Sa takvom patologijom, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom koji će utvrditi njen uzrok i propisati posebne hormonske lekove. Hrana koja sadrži biljne hormone, poput mahunarki, mesa i mlečnih proizvoda takođe će pomoći u povećanju nivoa estrogena.

Progesteron

U ženskom telu obavlja brojne funkcije – od formiranja grudi kod devojčica do održavanja trudnoće. Bolna menstruacija i PMS često su povezani sa nedostatkom ovog hormona. Samo lekar može utvrditi uzroke nedovoljne količine progesterona u telu i propisati hormonske lekove. Posavetujte se sa kvalifikovanim ginekologom ili endokrinologom. Ne lečite se sami.

Foto: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar