Žene stare brže od muškaraca: nakon 50-te , proces se ubrzava 3X

06-07-2019

Loše vesti za ženski pol stižu iz Austrije. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Beču, otkrilo je primetno ubrzanje pojave bora i opuštanja lica kod žena u 50-im godinama , prosečnoj dobi u kojoj se javlja menopauza. Tada počinju da stare 3 x brže od muškaraca

Konkretno, ženama u tim godinama telo počinje da se menja. Oči  deluju manje, nos i uši se produžuju a lice postaje plosnatije zbog smanjenja udela masnoće i stanjenja kože. Smatra se da je glavni uzrok toga, gubitak estrogena, hormona koji utiče na proizvodnju kolagena koji je ključan za eklektičnost kože. Razina kolagena u koži tokom prvih pet godina menopauze,  smanjuje se za otprilike 30 %.

Naučnici takođe smatraju da se kosti reapsorbuju pa jagodice postaju manje izražene i smanjuje se brada.  Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Physical Anthropology, otkrilo je i da je sam proces starenja sličan kod muškaraca i žena, no razničita je brzina kojom se odvija, a ona je kod žena veća.

50-godišnji azijski maneken i fotograf Chuando Tan, izgleda poput mladića

Pre 50. godine žensko lice stari dvostruko brže od muškog, dok taj proces kod žena u dobi između 50 i 60 godina postaje trostruko brži. Naučnici su analizirali lica 88 muškaraca i žena te ih uporedili u različitim dobnim skupinama: “Za razliku od muškaraca, proces starenja kod žena ubrzava se u 50-ima”, kazala je Sonja Windhager, voditeljica istraživanja, i dodala kako ta dob može varirati desetak godina gore-dole, zavisno o tome kada žena uđe u menopauzu.

“Menopauza određuje izgled vašeg lica više nego vaša stvarna dob”, zaključila je Windhager.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar