Istraživanje potvdilo: Nisu svi balzami dobri za usne, kao ni njihova svakodnevna upotreba

03-06-2018

Rezultati najnovije studije pokazali su da nisu svi balzami dobri za usne . Razlog tome je salicilna kiselina ,koja umesto da zaleči, dodatno oštećuje kožu. Takođe, stručnjaci upozoravaju i na opasnost od svakodnevne upotrebe sredstava za hidratizaciju usana, zbog postizanja kontraefekta. 

Nadavna istraživanja pokazala su da bazami za usne koji sadrže salicilnu kiselinu više štete nego što koriste suvim i oštećenim usnama. Mnogi balzami u sebi sadrže salicilnu kiselinu, hemijski piling koji se dodaje i mnogim sredstvima za čišćenje kože i losionima, kako bi olakšala prodor i bolje delovanje drugih sastojaka.

Na oštećenim usnama, kiselina će brzo odstraniti površinsko tkivo i oštetiti zdrave potkožne slojeve čineći problem još većim. Da bi to izbegli birajte isključivo balzame koji sadrže glicerin, alantoin, mineralna ulja, lanolin, kakao maslac ili neko drugo prirodno ulje.

Takođe, stručnjaci  upozoravaju da usne ne smeju da se svakodnevno tretiraju balzamima i sredstvima koja ”potpomažu” njihovoj regeneraciji. Naučnici jednoglasno tvrde da što više tretirate svoje usne proizvodima za hidratizaciju, one će biti sve ispucalije i suvlje, tako da omiljeni preparati za svakodnevnu negu usana mogu da naprave niz problema.

Prema njihovim rečima, učestalo korišćenje sredstava za negu usana sprečava isparavanje vlage iz unutarnjašnjih slojeva kože, pa će tako usne biti stalno suve čim prestane delovanje balzama.  Postoje i skupine ljudi koji su zavisno o nanošenju balzama na usne.

FOTO: Arhiv / Giphy

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar