Kako pravilno održavati zubni most i krunice?

14-05-2018
Procenjuje se da je  vek trajanja zubnih mostova i krunica 10-15 godina ali to je opet individualna stvar.  Nakon ugradnje dentalne nadogradnje, najvažnije je njeno svakodnevno održavanje kroz temeljito pranje, jer iako se one ne mogu pokvariti, nedovoljna higijena usne šupljine idealno je tlo za razvoj mnogih zdravstvenih problema. Postoji li neka određena tehnika pranja krunica i mostova?Za dugotrajnost krunica i mostova najvažnija je temeljna higijena. Ukoliko nadoknade ne budete redovno četkali i prali, naslage od hrane i pića pune bakterija će se zalijepiti za njih, pa će vrlo brzo doći do upale okolnog mesa i zuba koji drže most. Iako vam se na prvi pogled čini kako se vještački materijal ne može pokvariti, razmislite ponovo jer se oni za razliku od prirodnih zuba ne mogu samostalno očistiti.

Što se može dogoditi nepravilnom higijenom i održavanjem krunica i mostova

U slučaju da se nećete dovoljno brinuti o krunici ili mostu, neposredno ispod ruba krunice će se vrlo lako stvoriti karijes koji će uzrokovati upalu pulpe zuba (pulpitis). Da bi se izlečio pulpitis, potrebno je izbrusiti deo nadoknade kako bi se uopšte moglo pristupiti pulpnom prostoru. Nažalost, ovakav postupak oštećuje nadoknadu i smanjuje njenu ulogu. Uz karijes, nakupljanje plaka oko ruba krunice uzrokuje gingivitis i parodontozu, koje je isto tako teško lečiti zbog same nadoknade. Ako se parodontoza proširi, zubi nosači se počinju klimati i postaju nestabilna potpora mostu.

Saveti za održavanje higijene krunica i mostova

Nabavite zubni konac i upotrebljavajte ga svaki dan. Dobro očistite područje ispod mosta kako okolno zubno meso ne bi razvilo upalu.

Svaku večer pre spavanja isperite usta vodicom za dezinfekciju usne šupljine. Barem pola sata posle toga nemojte ništa jesti niti piti.

Nakon svakog obroka koristite interdentalnu četkicu.

Kružnim i laganim pokretima četkicom, masirajte desni jer nema potrebe da trljate keramiku.

Perite zube dva puta dnevno i otiđite na stomatološki pregled barem dva puta godišnje.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar