Kozmetika za negu zrele muške kože

21-02-2021

Ako ste pomislili da muškarcima ne smetaju bore i da oni sa godinama uživaju u svakoj brazdi na svome licu za koju im govorite da su muževne, varate se. Muška koža traži svakako manje pažnje od ženske, ali dobra krema i balsam posle brijanja daće vidljive rezultate

Najbitnija je hidratacija

Muška koža je masnija, a samim tim i zahvalnija ženske, međutim s godinama  je najvažnije održati njenu hidrataciju (posebno kada je reč o zreloj koži). Razlog gubitka vlage je, pre svega, hronološko starenje, ali na njega utiču i mnogi drugi faktori, poput UV zraka, iscrpljujućih vežbi, stresa, nepravilne ishrane, konzumacije alkohola, cigareta, nespavanja… Kada su muške anti-age kreme u pitanju, najpopularnije su hidratantne gel kreme ili kreme laganije teksture obogaćene umirujućim biljnim i antioksidansnim ekstraktima (aloja, kamilica, zeleni čaj, arnika, neven…), kao i organskim uljima i voskovima koji u malim koncentracijama imaju emolijentno delovanje i omekšavaju ogrubelu kožu (borago, jojoba, shea butter, makadamija, kokos…).

Ništa bez hijalurona

Hijaluronska kiselina je uglavnom must have supstanca kada je u pitanju nega zrele muške kože. Vitamini C, E, F, niacinamid, pantenol, takođe su poželjni u ovim preparatima, jer imaju mnogostruka delovanja, od antioksidansnog do fotoprotektivnog. Pri izboru kreme ne treba se čvrsto držati podele na muške i ženske, jer uniseks preparati na kojima ne piše da su striktno za negu ženske kože (a uglavnom ne piše), prijaju i muškarcima. Zato će i muškarcima prijati kreme sa peptidima, biljnim matičnim ćelijama, amino-kiselinama, voćnim kiselinama, retinolom  i svim ostalim popularnim anti-age supstancama. Osim toga preporučuje se i nanošenje krema sa visokom zaštitom od sunčevih zraka.

Nega posle brijanja

Brijanje zrele kože takođe je jedan od faktora koji može narušiti lipidnu barijeru kože i tako ubrzati znake starenja. Zato je posle brijanja neophodno koristiti odgovarajuće balsame koji, po mogućstvu, opet treba da sadrže umirujuće, ali i antibakterijske biljne supstance (ulje čajevca, ruzmarin, eukaliptus, lavanda…). S obzirom da je koža dehidrirana, zaboravite mirišljave losione bogate alkoholom koji mogu iritirati osetljivu kožu. Pored toga, ovde je poželjno i prisustvo ceramida, hijaluronske kiseline…

Nega zrele kože na podučju oko očiju 

Kesice i tamne fleke oko očiju česta su karakteristika izgleda muškaraca u zrelim godinama. Antiridi za ovakvu vrstu problema u sebi često sadrže ekstrakte ginko bilobe, arnike, kofein, hijaluronsku kiselinu, vitamine K i C i brojne antioksidanse koji sprečavaju zadržavanje tečnosti u ovoj regiji lica i stimulišu mikrocirkulaciju. Pored toga, ovaj problem javlja se i usled izlaganja suncu, pa je dobro da ovakvi preparati u sebi sadrže i neke supstance koje se bore sa fotostarenjem, poput matičnih ćelija grožđa.

FOTO: arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar