Labioplastika: estetsko i funkcionalno rešenje za prevelike stidne usne

15-03-2020

Stidne ili male usne (lat. Labia minora) čine spoljni deo ženskog polnog organa te kao takve igraju važnu ulogu u polnom životu, higijeni, ali i svakodnevnim telesnim aktivnostima žene. Prekomerno razvijene stidne usne mogu predstavljati funkcionalni ali i estetski nedostatak koji se uspešno rešava hirurškom korekcijom, odnosno labioplastikom

Korekcija stidnih usana

Labioplastika ili korekcija stidnih usana predstavlja operativni zahvat smanjivanja ili preoblikovanja malih usana vagine u smislu postizanja pređašnjeg izgleda. Operacija stidnih usana nije samo estetska nego i funkcionalna, a najčešće se  izvodi kod žena koje su rađale. Velike stidne usne zahtevaju viši stupanj higijene, a kod sporta i ostalih telesnih aktivnosti mogu izazivati i iritaciju lokalnog područja. ”Podmlađivanjem” rodnice sužava se njen obim, što doprinosi postizanju većeg seksualnog užitka.

Operacija

Operacija traje oko 30 minuta i radi se uz lokalnu anesteziju ili analgo-sedaciju (polu-san), dok se kući može već isti dan. Na početku intervencije, usne se namažu anestetskom kremom kako bi davanje anestezije bilo bez neugode. Zahvatom se odstranjuje višak kože malih usana i one se oblikuju prema dogovorenom planu. Labioplastika se može izvesti na jednoj ili na obe unutrašnje usmine u cilju postizanja što prirodnijeg izgleda i veće simetrije. Budući da su šavovi resorptivni, nije ih potrebno vaditi.

Postoperativni tok

Nakon operacije (Labioplastika) pacijentkinja odmah ide kući. Prepisuju  se antibiotici i analgetici po potrebi. Preporuka je mirovanje tri dana nakon čega se vraćate lakšim poslovima. Teži fizički napori i seksualni odnosi mogući su nakon 15 dana. Nakon perioda oporavka, koji traje do dve nedelje, stidne usne su u potpunosti u skladu s anatomijom okolnog područja te se pacijentkinje više ne žale na lokalnu iritaciju, smetnje u polnom životu, higijeni, sportu i ostalim telesnim aktivnostima.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar