Lek protiv ćelavosti krije se u prženim krompirićima iz McDonaldsa?

07-02-2018

Prženi krompirići iz McDonald’sa  sadrže sastojak koji bi mogao biti koristan u lečenju ćelavosti. Ali to ne znači da svi koji imaju ‘proređenu kosu’ odmah moraju da odu do obližnjeg fast-food  restorana po navodni lek koji se krije u pomfritu.

Istraživači sa Japanskog  nacionalnog sveučilišta Jokohama, otkrili su da se hemikalija koju koristi McDonalds može poslužiti kao baza za rast folikula dlake kod miševa, piše CBS News. Rezultati sprovedene  studije, pokazali su da je formula koja sadrži dimetilpolisiloksan , pomogla ponovnom rastu dlaka na glavi i leđima glodara.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Biomaterials i u njoj je opisano kako je pomoću hemikalije koja sadrži dimetilpolisiloksan, uzgojeno 5000 folikula dlake koji su potom uspešno presađeni na gole miševe. Tačnije, hemikalija je pomogla čitavom procesu, no ipak nije podstaknula širenje područja s novom dlakom.

Iz McDonaldsa su izvestili da se dimetilpolisiloksan u pripremi njihove hrane, koristi u jako malim dozama, kako se ulje u kojem se prže Chicken McNuggetsi, krompirići i riblji štapići ne bi zapenilo.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar