Lepi muškarci proizvode spermu lošijeg kvaliteta

19-06-2018

Lepo lice upućuje na  lošu spermu , tvrdi grupa međunarodnih naučnika. Naime , oni su uporedili kvalitet sperme  i fizičku privlačnost pedesetak muškaraca kako bi saznali da li je izbor partnera motivisan njegovom plodnošću.

Rezultati naučne studije pokazali su, da su dame prinuđene da biraju između kvaliteta sperme i lepog lica, piše  časopis  Journal of Evolutionary Biology,  te otkriva da muškarci privlačne spoljašnosti proizvode spermu slabijeg kvaliteta.

“Cilj istraživanja bio je da se testira potencijalna sposobnost izbora plodnog partnera”, precizirali su španski, finski, kolumbijski i australijski naučnici koji su učestvovali u ovoj studiji.

Oni su analizirali spermu 50 studenata Univerziteta u Valenciji, u Španiji. Potom su pokazali njihove fotografije heteroseksualnim muškarcima i ženama starih oko 20 godina.

Žene su imale zadatak da izaberu muškarca radi dugoročne veze, a muškarci da pokažu koji su subjekti, po njima, najprivlačniji ženama. “Lepim” su označeni muškarci sa muževnim crtama lica, poput široke, četvrtaste vilice. Ispostavilo se, međutim, da je njihova sperma najslabijeg kvaliteta.

“Pokazalo se da visok nivo testosterona može loše da utiče na proizvodnju sperme, pa izgleda da lepota dođe kao neka vrsta kompenzacije za slabiju plodnost”, zaključili su naučnici.

FOTO: Pixlr / Giphy / Arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar